Előre hozott választásokat javasol a bolgár elnök

A bolgár államfő szerint ismét előre hozott választásokat kellene tartani Bulgáriában, mert szerinte ez az egyetlen kiút a balkáni országban kialakult politikai válságból.
Roszen Plevneliev - aki közel áll az ellenzéki jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párthoz - az ország lakosságához intézett pénteki tv-beszédben arra hivatkozott, hogy a politikai ellentétek következtében veszélyes mértékű a megosztottság.

Az államfő figyelmeztetett, hogy kifogyhatnak a türelemből az eddig jobbára békés tüntetők, ha a kormány nem áll szóba velük. Plevneliev emellett aggodalmának adott hangot amiatt, hogy romlik a Bulgáriáról külföldön alkotott kép. Arra utalt, hogy a nacionalista, EU-ellenes Ataka párt kívülről támogatja a szocialisták és a bulgáriai török kisebbség pártja alkotta kormányt, mert a koalíciónak nincs többsége a bolgár parlamentben. Az Ataka többek között "gyarmatosítóknak" nevezi a külföldi befektetőket.

Az előre hozott választásokról csak a parlament dönthet a bolgár alkotmány értelmében.

A jelenlegi, Plamen Oresarszki vezette bolgár kormány a május 12-i előre hozott választások után alakult meg. Három hete tiltakozó megmozdulások kezdődtek az új kormány ellen, miután egy ellentmondásos médiamágnást neveztek ki a bolgár nemzetbiztonsági hivatal élére.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu