Egyitom: feloszlatott felsőház és új ellenállás

Az ideiglenes egyiptomi államfő pénteken rendeletben feloszlatta a parlamentet, valamint új vezetőt nevezett ki a hírszerzés élére — jelentette az állami média.
A parlamentnek csupán a felsőháza, a súra tanács volt működőképes. A katonai irányítás alatt lévő hatóságok ugyanis tavaly, röviddel Mohamed Murszi elnökké választása előtt feloszlatták az alsóházat, így az iszlamista többségű felsőház látta el a törvényhozói feladatokat is.

Adli Manszúr, az alkotmánybíróság elnöke, aki csütörtökön tette le az államfői esküt, Mohamed Ahmed Farídot nevezte ki a hírszerzési szolgálat vezetőjének. Faríd a Murszi által kinevezett Mohamed Raafat Sehatát váltja a hírszerzés élén, aki Manszúr nemzetbiztonsági tanácsadója lesz.

Új választások, új kormány

A Murszit eltávolító egyiptomi hadsereg szerdán felfüggesztette az alkotmányt, s bejelentette, hogy — közelebbről meg nem határozott időpontban — parlamenti és elnökválasztást tartanak. Várhatóan új kormány is alakul.

A hadsereg vezetői hangsúlyozták, hogy a fegyveres erők és a biztonsági szervek biztosítani kívánják a nemzeti megbékélést, a konstruktív igazságszolgáltatást. Felszólították az egyiptomiakat, hogy a vég nélküli bosszú elkerülése érdekében kerüljék a Muzulmán Testvériség irodái elleni támadásokat.

A közlemény a tüntetési, illetve gyülekezési jog biztosítása mellett foglalt állást, de figyelmeztetett arra is, hogy kerülni kell az említett joggal való "visszaélést".

A "harag péntekjén" Murszi több ezer támogatója gyűlt össze a köztársasági gárda azon laktanyájánál, ahol állítólag a vezérüket őrzik. A tüntetők leszögezték, addig nem mozdulnak, amíg Egyiptom első szabadon megválasztott elnöke vissza nem tér hivatalába.

Hírügynökségi jelentések szerint a biztonsági erők belelőttek a tömegbe, amikor demonstrálók százai a katonai létesítmény felé indultak. A hadsereg szóvivője azonban azt közölte, hogy a katonák nem nyitottak tüzet éles lőszerrel a demonstrálókra, csak könnygázt és vaktöltényt vetettek be ellenük. A jelentések egy-három halottról szólnak.

Baide szabad és beszélt

Péntek este meglepetésre megjelent és buzdító beszédet mondott Murszi híveinek egy nagygyűlésen Mohammed Badie, a Muzulmán Testvériség szellemi vezetője, akiről korábban azt jelentették különböző források, hogy szerdán őrizetbe vették.

Az egy mecset előtti téren tartott gyűlésre több tízezren mentek el, de a közelben felvonult a katonaság is, és a tüntetők fölött egy helikopter körözött. A megmozdulást az elnök megbuktatása miatt hívták össze követői.

Badie azt mondta, hogy kész megegyezni a hadsereggel, de csak akkor, ha Murszit visszahelyezik a hivatalába. Kijelentette, hogy milliók fognak tüntetni az utcákon mindaddig, amíg a megválasztott elnök győzelmet nem arat. Ezért az életüket is feláldozzák - mondta. Felszólította a katonákat, hogy ne lőjenek a saját népükre, és kijelentette, hogy "a lecsupaszított mellkasuk erősebb a golyóknál".

A politikus megjelenése előtt röviddel a testvériség pártja, a Szabadság és Igazságosság azt közölte a Facebookon, hogy Badiét szabadon engedték a börtönből. Még korábban azt állították, hogy nem is fogták el.

Tüntető tömegek

Az állami televízió székházához vonultak péntek este a megbuktatott egyiptomi elnök hívei Kairóban. Az AFP francia hírügynökség fotóriportere arról számolt be, hogy a tömeg a belvárosi Tahrír tér közelében haladt el, ahol a Murszi-ellenes tüntetők ezrei gyűltek össze.

Az esti órákkal egyre jobban megtelik a tér. A Nílus hídjánál felsorakozott katonák és páncélozott járművek igyekeznek a két ellentábort távol tartani egymástól.

Támadások

Feltehetőleg iszlamista fegyveresek akna-, illetve rakétagránátokkal és gépfegyverekkel megtámadtak a Sínai-félszigeten egy repülőteret és három katonai ellenőrzőpontot péntek hajnalban. Az egy időben végrehajtott támadásokban meghalt egy egyiptomi katona, két másik pedig megsebesült - közölték biztonsági források.

A támadások elkövetőjeként egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett, de az akció feltehetőleg valamelyik radikális iszlamista csoport műve volt.
Az Egyesült Államok nyomatékosan kérte az egyiptomi hatóságoktól, hogy hagyjanak fel Mohamed Murszi és az elmozdított elnök híveinek "önkényes fogva tartásával" - jelentette ki csütörtökön egy névtelenül nyilatkozó amerikai kormánytisztviselő.

Vissza a demokráciához

Barack Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsának tagjai egyiptomi és térségbeli partnereiknek egyúttal hangsúlyozták a demokratikusan megválasztott polgári kormányzáshoz való "gyors és felelős" visszatérés fontosságát.

Az egyiptomi külügyminiszter ezzel egy időben arról igyekezett biztosítani az Egyesült Államokat, hogy országában nem katonai puccs történt. "Ami történt, semmi esetre sem nevezhető államcsínynek" - hangoztatta Kamel Amr, aki az eseményeket a népakarat megnyilvánulásának minősítette.

Az Afrikai Unió (AU) felfüggesztette pénteken Egyiptom tagságát a szervezetben, mert a hadsereg eltávolította a hatalomból az elnököt. Az AU minden esetben felfüggeszti az adott ország tagságát, ha az ottani hatalomban az alkotmányt sértő változások történnek. A felfüggesztésről a pánafrikai szervezet illetékes testülete, a béke és biztonság tanácsa határozott, és ez az állapot mindaddig fennáll, amíg helyre nem áll Egyiptomban az alkotmányos rend - mondta a tanács ülése után annak titkára, Admore Kambudzi.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu