Mohamed el-Baradei kapott ideiglenes kormányfői megbízatást

A Nobel-békedíjas Mohamed el-Baradei kapott ideiglenes kormányfői megbízatást szombaton Kairóban - jelentette be a Tamarud (Lázadó) ellenzéki koalíció.
Közlése szerint három nappal az egyiptomi hatalomváltás után Adli Manszúr ideiglenes államfő nevezte ki a megbuktatott iszlamista kormány ellenzékének vezetői közé tartozó Mohamed el-Baradeit egy jövendő ideiglenes kormány vezetőjévé.

A korábbi hírek alapján lehetett sejteni, hogy Adli Manszúr ideiglenes államfő személyi kérdésekkel is foglalkozni fog a nap folyamán, mivel mihamarabb sínre kell helyeznie az ország irányításának ügyét, különös tekintettel az elmúlt napok véres összecsapásaira. A belpolitikai helyzet alapos megvizsgálása érdekében Manszúr szombaton összeült a biztonsági kérdésekért felelős vezetőkkel, nevezetesen Abdel-Fattah asz-Szíszi tábornokkal, a hadsereg főparancsnokával és Mohamed Ibráhim Juszef belügyminiszterrel.

Külön találkozott Abdel-Moneim Abul Futúh független iszlamista politikussal, valamint Galal Morrával, az ultrakonzervatív an-Núr párt főtitkárával, és közös asztalhoz ült a Tamarud (Lázadó) ellenzéki koalíció három tagjával is. A hírügynökségek már azt is jelezték, hogy az ideiglenes államfő az elnöki hivatalba hívatta Mohamed el-Baradeit.

A megbuktatott Mohamed Murszi volt elnököt támogató, az iszlamista Muzulmán Testvériség politikai szárnyának tekintett Szabadság és Igazság Pártja egyik vezető tisztségviselője révén szombaton bejelentette: elutasítja Baradei kinevezését. „Elutasítjuk ezt a puccsot és mindazt, ami hozzá kötődik, beleértve Mohamed el-Baradei személyét is” - hangoztatta a tisztségviselő.

Katonai, politikai és diplomáciai források eleve a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Nobel-békedíjas volt főigazgatóját tartották a legesélyesebbnek erre a posztra. Az ellenzék korábban őt választotta képviselőjévé a hadsereg által bejelentett politikai átmenet megvalósításában.

Megfigyelők szerint Mohamed el-Baradei személyét elfogadják a nyugati kormányok is, amelyek eddig kerülték, hogy Murszi eltávolítását katonai puccsnak minősítsék.

Új választásokat jelentettek be pénteken.

Újabb összecsapások Alexandriában

A Mena hírügynökség jelentése szerint a fegyveres összecsapásokban legkevesebb 12-en életüket vesztették, és mintegy 200-an megsebesültek. Egészségügyi források szerint a megbuktatott elnök hívei fegyverekkel támadtak rá a Murszi ellen tüntetőkre. Az idézett források azt közölték, hogy az összecsapásokba a volt államfő ellen tüntetők oldalán a rendőrök is beavatkoztak.

Értesülések szerint ezzel a pénteki egyiptomi összecsapások halálos áldozatainak a száma 30-ra emelkedett.

Ugyancsak a Mena hírügynökség jelentette, hogy a katonai hatóságok péntek késő este Kairóban őrizetbe vették az iszlamista Muzulmán Testvériség helyettes vezetőjét, Hairat el-Satert. Satert a mozgalom fő politikai stratégájának tartják, és a hírek szerint őt teszik felelőssé az erőszakos akciók szervezéséért.

Sater - aki gazdag üzletember hírében áll - Hoszni Mubarak megbuktatása után a Muzulmán Testvériség elnökjelöltje volt, de egy ellene hozott korábbi bírósági ítélet miatt végül nem indulhatott a múlt évi elnökválasztáson. Mohamed Murszi ezután lett a mozgalom elnökjelöltje.

Iszlamisták megtámadták az Észak-Sínai kormányzósági hivatalát

A megbuktatott elnök hívei pénteken késő éjszaka Észak-Sínai kormányzóság székhelyén, el-Arísban megtámadták a kormányzói hivatalt és az épületre felvonták a zászlajukat. A tüntetők behatoltak az épületbe, ahonnan a biztonsági erők tűzpárbaj után kivonultak.

Egy kórházi illetékes szerint iszlamisták támadásaiban egy egyiptomi katona is meghalt. A fegyveresek rakétával és géppisztollyal lőttek rendőrőrsökre és katonai állásokra a térségben.

A Sínai-félszigeten „törvényen kívüli állapot” uralkodik a Hoszni Mubarak elnök megbuktatásával végződött felkelés óta. A térség, ahol a központi hatalommal régóta konfliktusban álló beduinok élnek többségben, radikális iszlamisták búvóhelye is, akik itteni támaszpontjaikról intéznek támadásokat Izrael ellen.

Motorkerékpáros fegyveresek öt rendőrt lőttek agyon pénteken ebben a térségben.

Katonai járműveket vezényeltek a Nílus egyik hídjára

Több páncélos járművet vezényeltek a Tahrír tér közelében lévő Október 6. hídra, hogy távol tartsák Murszi támogatóit, akik az állami televízió épületénél, a Nílus partján gyülekeztek. A Murszi-ellenes tüntetésnek helyet adó Tahrír tér felett katonai helikopterek járőröztek.

A hadsereg szóvivője is megerősítette a francia hírügynökségnek, hogy a hadsereg közbeavatkozik a két tüntető tábor szétválasztása érdekében. „Mi nem foglalunk állást egyik fél mellett sem. A mi feladatunk a tüntetők életének megvédése” - jelentette ki Ahmed Ali ezredes.

Összecsaptak Murszi hívei és ellenfelei a Tahrír térnél

Murszi iszlamista hívei a Nílus partján, az állami televíziónál gyűltek össze, egy kilométerre a Tahrír tértől, ahol a liberális ellenzék táborozott le. A televízióban szaladó fiatalok csoportjait lehetett látni. Egyesek petárdákat hajigáltak, amelyek az ellentáborban csapódtak be.

A francia hírügynökség tudósítója lövéseket hallott, és látta, amint a két tábor kövekkel dobálta egymást az Október 6. hídon, miközben a mentők sebesülteket vittek el. Az iszlamisták pénteken elutasították a „katonai puccsot” és a Muzulmán Testvériség számos vezetőjét őrizetbe vevő „rendőrállamot”.

Megöltek egy kopt keresztény papot Egyiptomban

Egy kopt keresztény pap életét is kioltották iszlamista fegyveresek szombaton az Észak-Sínai kormányzóság székhelyén, el-Arísban, Kairóban pedig Adli Manszúr ideiglenes egyiptomi államfő az állambiztonsági tisztségviselőkkel áttekintette a legutóbbi fegyveres összecsapások nyomán kialakult helyzetet.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint a kopt keresztény lelkész meggyilkolása része volt annak a támadássorozatnak, amelyet Mohamed Murszi megbuktatott egyiptomi iszlamista elnök hívei pénteken kezdtek el-Arísban.

A Reuters megállapítja: a kopt keresztény pap meggyilkolása összefüggésben állhat azzal, hogy korábban a Muzulmán Testvériség élesen bírálta II. Tavadroszt, az egyiptomi koptok pápáját, amiért „áldással” fogadta Murszi eltávolítását. A vallási vezető ugyanis úgy nyilatkozott, hogy a hadsereg által kidolgozott politikai átalakulásra vonatkozó menetrend biztonságot hoz minden egyiptomi számára.

Tanácskozásba kezdett az ideiglenes államfő

Adli Manszúr ideiglenes államfő az összecsapások nyomán kialakult belpolitikai helyzet alapos megvizsgálása érdekében szombaton összeült a biztonsági kérdéskért felelős vezetőkkel, nevezetesen Abdel-Fattah asz-Szíszi tábornokkal, a hadsereg főparancsnokával és Mohamed Ibráhim Juszef belügyminiszterrel.

Külön találkozott az elnök a Nobel-békedíjas Mohamed El-Baradeivel, Abdel-Moneim Abul Futúh független iszlamista politikussal, valamint Galal Morrával, az ultrakonzervatív an-Núr párt főtitkárával. Az ideiglenes államfő közös asztalhoz ült a Tamarud (Lázadó) ellenzéki koalíció három tagjával is. Hatalomra kerülése után három nappal ezek a találkozók voltak Adli Manszúr első olyan hivatalos programjai, amelyek az elmélyülni látszó belpolitikai válság megoldását hivatottak előmozdítani.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu