Százezrek tüntettek Kairóban és Alexandriában

Százezrek gyűltek össze Kairóban és Alexandriában a megbuktatott egyiptomi elnök, Mohamed Murszi hívei és ellenfelei közül vasárnap estére, két nappal az után, hogy erőszakban torkollottak az országban zajló tiltakozó megmozdulások. Hétfőn reggel állítólag megölték az egyiptomi Muzulmán Testvériség több tagját is megölték. Egy „terrorista csoport”  pedig megrohamozta az egyiptomi Köztársasági Gárda egyik épületét.
Helyszíni beszámolók szerint a kairói Tahrír téren összegyűlt végeláthatatlan tömeg az ellenzék egyik vezetőjének, a Nobel-békedíjas Mohamed el-Baradeinek a nevét harsogta, a demonstrálók olyan plakátokat tartottak a magasba, amelyekkel a közvélemény tudomására hozták, hogy Egyiptomban „nem katonai, hanem népi puccs” zajlik. A Murszi-párti tüntetők megpróbálták behatolni a Tahrír térre, de az ott demonstrálók útjukat állták, s ezután a megbuktatott elnök hívei abba a kairói városnegyedben indultak, amely szombatra virradóra utcai harcok színhelye volt.

A fordulatpártiak ezrei tüntettek hétfőre virradóra az elnöki palotánál is, míg a „muzulmán testvérek” híveinek sokasága a kairói egyetemnél és egy mecsetnél gyűltek össze, illetve ezrek mentek el ahhoz a kairói laktanyához, ahol állítólag a megbuktatott egyiptomi elnököt, Mohamed Murszit őrzik. Kairó felett mindeközben katonai helikopterek köröztek. A hadsereg arra intette a tiltakozókat, hogy ne vakítsák lézerrel a pilótákat. Híradások szerint ez egyre gyakrabban fordul elő a tüntetések idején.

Kairóban éjfél környékén kezdett fogyatkozni a tüntető tömeg, utcai összecsapások ezúttal nem történtek, a demonstrációk békésen zajlottak.

Sokan haltak meg az elmúlt napokban

Híradások szerint Alexandriában viszont puskaporos volt a hangulat, iszlamista tüntetők rendőrökre támadtak. Az észak-egyiptomi nagyvárosban pénteken 14-en haltak meg a zavargásokban.

Közben Adli Manszúr ideiglenes államfő egyik szóvivője vasárnap esti tévényilatkozatában közölte, hogy a fordulatot támogató politikai erők valószínűleg Zijád Baháaddínt, a számvevőszék volt vezetőjét jelölik ideiglenes kormányfővé, Baradei pedig átmenetileg az alelnöki posztot foglalja majd el.

A fordulatot támogató ultrakonzervatív an-Núr párt szinte azonnal közölte, hogy számára elfogadhatatlan az Oxfordban jogi diplomát szerzett Banáaddín miniszterelnöki kinevezése. Azt kifogásolta, hogy Banáaddín ugyanabból a pártból való, mint Baradei, márpedig korábban megvétózta az ő jelölését is a kormányfői posztra.

A Muzulmán Testvériség szerint a mozgalom számos hívét megölték

Az egyiptomi Muzulmán Testvériség egy szóvivője szerint a mozgalom számos hívét megölték hétfőn Kairóban, amikor a tüntetők közé lőttek annál a laktanyánál, ahol a megbuktatott Mohamed Murszi elnököt tartják fogva.

Murad Ali, a mozgalom politikai szárnyának tekintett Szabadság és Igazság Pártja részéről a Reuters hírügynökséggel azt közölte, hogy kora reggel lőttek rá a köztársasági gárda laktanyájánál ülősztrájkoló iszlamistákra.

A Muzulmán Testvériség felkelésre buzdít

„A forradalmat elrablók” elleni felkelésre buzdította hétfőn az egyiptomi Muzulmán Testvériség az ország népét, miután reggel a Köztársasági Gárda tagjai a mozgalom tüntető hívei közé lőttek annál a laktanyánál, ahol a megbuktatott Mohamed Murszi elnököt tartják fogva, és legalább negyven ember halálát okozták.

A mozgalom alapította párt, az Igazságosság és Szabadság Pártja írásbeli nyilatkozatot adott ki erről. Egyúttal felszólította a nemzetközi közösséget és szervezeteket, valamint „a világ minden szabad emberét”, hogy avatkozzon közbe „egy újabb tömegmészárlásnak, egy újabb Szíria kialakulásának a megakadályozása érdekében”.

A tüntetés egyik résztvevője telefonon beszámolt az AP hírügynökségnek arról, hogy az éleslőszerek mellett a katonák könnygázt is bevetettek ellenük. Nők és gyerekek is voltak közöttük - tette hozzá. Egy katonai szóvivő állítása szerint a katonák annak hatására nyitottak tüzet a tüntetőkre, hogy fegyveresek lőni kezdtek a katonákra, s megöltek öt tüntetőt, valamint egy katonát.

A mentőszolgálat egy magas rangú tisztségviselője azt közölte, hogy 42-en haltak meg reggel a laktanyánál, mindannyian Murszi hívei voltak. Egy egészségügyi minisztériumi forrás szerint a sebesültek száma 322. Egy mentőtiszt arról számolt be, hogy több mint 200 sebesültet nem tudnak kórházba szállítani, mert a hadsereg lezárta az oda vezető utakat.

A hadsereg reggel közölte, hogy „felfegyverzett terroristák” megrohamozták a gárda kairói székhelyét. „Hajnalban egy felfegyverzett terroristacsoport megpróbálta elfoglalni a Köztársasági Gárda épületét, megtámadtak katonákat és rendőröket, egynek a halálát okozták, és megsebesítettek több sorkötelest, akik közül hat válságos állapotban van” - olvasható a hadsereg közleményében, amelyet az al-Ahrám című állami napilap ismertetett.

A jelentésekből nem egyértelmű, hogy a laktanyánál történt állítólagos tömeggyilkosság volt-e előbb vagy a gárda főhadiszállásának ostroma.

Később jelentette a MENA hivatalos hírügynökség a hadsereg egy magas rangú parancsnokára hivatkozva, hogy Murszi hívei „foglyul ejtettek” két katonát a gárda székhelyénél. A két katona egy gépkocsiban ült, amikor körbevették a járművet. Arra kényszerítették őket, hogy hangosbemondókon felolvassanak egy Murszit támogató és a hadsereggel szemben ellenséges nyilatkozatot.

Megrohamozták a Köztársasági Gárda egyik épületét

Egy „terrorista csoport” megrohamozta hétfőn reggel az egyiptomi Köztársasági Gárda egyik épületét - közölte a hadsereg, nem sokkal azután, hogy a Muzulmán Testvériség mozgalom a tüntetőit ért sortűzről számolt be ugyanonnan.

Korábban a Muzulmán Testvériség egy szóvivője közölte, hogy a mozgalom számos hívét megölték Kairóban, amikor ülősztrájkoló tüntetőik közé lőttek annál a laktanyánál, ahol a megbuktatott Mohamed Murszi elnököt tartják fogva.

Egyiptomi szakértő: nem lesz polgárháború

Rövid távon valószínűleg fokozódik az erőszak Egyiptomban, de az iszlamisták és világiak közötti ellentét nem fog polgárháborúba torkollni - idézett egy egyiptomi biztonságpolitikai szakértőt a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

Gamal Mazlúm szerint téves lenne azt a következtetést levonni, hogy a hadseregnek nem sikerült ellenőrzés alatt tartania a helyzetet a több mint 80 millió lakosú országban. A következő napokban az erőszak fokozódására lehet számítani, de a katonaság határozottan fel fog lépni, hogy megakadályozza az erőszak eszkalációját, és képes lesz mederben tartani az eseményeket - mondta.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu