Megfékezték a tüzet Kanadában

Sikerült eloltani a lángokat abban a kanadai kisvárosban, ahol hatalmas tüzet okozott szombatra virradó éjjel egy kisiklott olajszállító vonat több tartályának felrobbanása - közölték vasárnap este a helyi hatóságok, továbbra is öt halottról és 40 eltűntről adva számot.
A helyszínt felkereső Stephen Harper kanadai miniszterelnök „háborús övezethez” hasonlította a Québec tartományi kisváros központját, és megerősítette, hogy Lac-Mégantic mintegy 30 épülete teljesen kiégett.

A tartományi rendőrség közlése szerint a katasztrófa sújtotta területnek csak töredékét tudták átvizsgálni vasárnap (helyi idő szerint), mert a tűzoltóknak biztosra kellett menniük, hogy nem csapnak fel újra a lángok.

Éjjel tízkor (közép-európai idő szerint hétfő hajnali 4-kor) minden erőfeszítés ellenére újabb, közepes erejű robbanás történt, egyelőre ismeretlen okból. Három órával korábban a tűzoltók azt közölték, hogy minden lángot elfojtottak a szerencsétlenség két négyzetkilométeres körzetében. Két felhevült tartálykocsit azonban másfél nappal a baleset bekövetkezte után még mindig hűteni kellett vízzel és habbal, s a tűzoltók - a biztonság kedvéért - 150 méteres távolságban maradtak a két tartálykocsitól.

Az öt mozdonyból és 72 tartálykocsiból álló vonatszerelvény Észak-Dakota amerikai államból szállított nyersolajat Kanada keleti részébe. Az éjszakára Lac-Mégantictól távol leállított, befékezett szerelvény eddig ismeretlen okból elszabadult, s a lejtős pályán felgyorsulva 11 kilométer száguldás után szombat hajnali 1 óra 30 körül berobogott a turisták által kedvelt tóparti kisvárosba, ahol kisiklott, és a vagonok közül legalább öt, sorban egymás után felrobbant.

A robbanásoktól megrémült lac-mégantici lakosok fejvesztve próbáltak menekülni az utcákon a robbanások tűzgolyói okozta forróságban, a tűztől vöröslő ég alatt. Egy, a helyszínre néhány perccel később megérkezett tűzoltó elmondása szerint nyersolaj égő lávafolyamként hömpölygött szanaszét.

A szórakozó helyekkel teli főutcán, ahol nyáréjszakánként nyüzsgő élet zajlik, szemtanúk szerint valóságos „tűzfal” alakult ki, s az egyik bár, ahol legkevesebb ötven ember tartózkodott, teljesen megsemmisült.

„Ez egy hihetetlen, minden képzeletet felülmúló katasztrófa. Hatalmas területről van szó, 30 épület teljes egészében megsemmisült. (...) Egyetlen család sincs (a városban), akit ne érintenének a történtek” - mondta Harper kormányfő, aki vasárnap felkereste a helyszínt.

A tűzvész miatt kitelepített mintegy kétezer ember egy része vasárnap visszatérhetett otthonába.

Vasárnapig mindössze öt halálos áldozatra bukkantak. Az elszenesedett holttesteket Montrealba küldik azonosításra. A halottkémi hatóság egy szóvivője szerint a bekövetkezett robbanások hatalmas ereje miatt a halálos áldozatok egy részét valószínűleg nem fogják megtalálni.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu