Molesztálás: az ENSZ válaszokat vár a Vatikántól

Világos, őszinte és részletes válaszokat vár a Vatikántól a katolikus papok által elkövetett gyermekmolesztálások ügyében az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága (CRC), amely számos konkrét kérdést írásban tett fel ezzel kapcsolatban, s azokat kitette saját honlapjára.
A CRC részletes információkat vár a november 1-jéig eljuttatandó válaszban.
Januárban katolikus tisztviselőket várnak Genfbe, ahol nyilvános meghallgatáson kell számot adniuk arról, mit tett és milyen lépésekre készül a Vatikán ennek a botrányos problémának a megoldása érdekében.

Az elmúlt időszakban a katolikus egyház többször is botrányok középpontjába került, s ez alaposan megrengette a klérus tekintélyét, a néhány hónapja trónra lépett Ferenc pápa súlyos örökségként vette vállára e kérdés megoldásának a feladatát.

A tervezett nyilvános meghallgatáson az egyházi tisztségviselőknek a gyermekek jogairól szóló - 1990. szeptember 2-án hatályba lépett - egyezmény előírásainak tükrében kell beszélniük a témáról.

Ez az első alkalom, hogy a Szentszéknek nyilvánosan színt kell vallania a gyermekmolesztálási ügyekről egy nemzetközi szervezetben. Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága részletes és őszinte választ vár minden egyes kérdésre, részletes információt kér minden olyan esetről, amikor egyházi tagok, szerzetesek vagy apácák szexuálisan zaklattak gyermekeket. A bizottság azt is követeli, hogy a Vatikán hozza nyilvánosságra az erről szóló, eddig bizalmasan kezelt dokumentumokat, és adjon számot arról, hogy milyen intézkedéseket hozott eddig az effajta bűncselekmények megelőzésére.

Cikk ajánló

 • Chile nyerte a Copa Americát

  A házigazda chilei válogatott nyerte meg - története során először - a labdarúgó Copa Americát, miután 11-esekkel legyőzte az esélyesebbnek tartott argentinokat.

 • Megdőlt a látogatórekord a Volt Fesztiválon

  Megdőlt a tavalyi 120 ezres látogatórekord a 23. Volt Fesztiválon, június 30. és július 4. között összesen 123 ezren buliztak a Lővér kempingben.

 • Hamilton nyerte a Brit Nagydíjat

  A címvédő Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a Forma-1-es Brit Nagydíjat vasárnap.

 • Több mint nyolcezren úszták át a Balatont

  A viadalon ezúttal is számos sportoló indult, többek között a férfi vízilabda-válogatott tagjai és Erdei Zsolt profi ökölvívó világbajnok is teljesítette a távot.

 • Életbe lépett a hőségriadó

  Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra az egész országra legalább másodfokú figyelmeztetést adott ki.

Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal

Hírlevél regisztráció


PCLand.hu

Metropol Ingatlan