Kisiklott egy vonat Párizs közelében

Kisiklott egy vonat péntek délután a Párizs közeli Brétigny-sur-Orge településnél. A balesetnek több áldozata van - közölte a helyi prefektúra.
A BFM hírtelevízió és a Le Parisien című párizsi napilap internetes oldalának értesülése szerint a katasztrófában legalább nyolc utas életét vesztette és "sok a sérült". Többen közülük a vasúti kocsikba szorultak, van, akit áramütés ért.
Manuel Valls belügyminiszter a dél-franciaországi Nimes-ben tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a nem végleges adatok szerint hét áldozata van a balesetnek, a sérültek száma pedig "több tucat". A prefektúra helyszínen tartózkodó képviselői a francia hírtelevíziókban azt mondták: hatan haltak meg a balesetben, 12-en súlyosan megsérültek, közülük 9-en nagyon súlyosan.

A sérültek mentése jelenleg is tart. A katasztrófa oka egyelőre ismeretlen.
"Nem történt ütközés és nem a sebesség okozott gondot" - közölte a francia állami vasúttársaság (SNCF) egyik illetékese. Hozzátette: fogalma sincs, hogy mi történhetett.

Frédéric Cuvillier közlekedési miniszter és Guillaume Pépy, az SNCF elnöke a helyszínre indult. Francois Hollande köztársasági elnök is a helyszínre megy. Pépy még Párizsban arról tájékoztatta a sajtót, hogy a vonaton 370-en utaztak.
A gyorsvonat Párizsból, az Austerlitz pályaudvarról indult és közép-franciaországi Limoges városa felé tartott, amikor kisiklott. A hírtelevíziók felvétele szerint a vonat két részre szakadt, és több kocsija is felborult.

Rendőrségi források szerint a vonat délután 5 órakor nagy sebességgel érkezett a Párizstól 27 kilométerre található település pályaudvarára, ahol ismeretlen okokból szétszakadt. A vonat egyik része tovább haladt, a másik fele pedig a sínekre borult.

A BFM hírtelevízió úgy tudja, hogy a menetrend szerint a vonatnak nem kellett volna megállnia a pályaudvaron, ezzel magyarázható, hogy gyorsan haladt.
A szemtanúk által mobiltelefonokkal készített és a közösségi oldalakon közzétett felvételeken az látszik, hogy a kisiklott vonat egyik kocsija felcsúszott a pályaudvar peronjára és lesodorta annak a tetejét. Egy másik vagon felborulva látható a képen, és füst tör fel belőle. Az SNCF szerint összesen hat vagon siklott ki.

A belügyminisztérium 17.23-kor elrendelte az úgynevezett vörös színű riasztást, amely arra utal, hogy sok az áldozat. A belügyminiszter tájékoztatása szerint a súlyos sérülteket helikoptereken szállítják párizsi kórházakba.

Az Austerlitz pályaudvarról induló és oda érkező teljes vasúti forgalmat leállították, amely óriási fennakadásokat okoz az egész országban. A franciák jelentős része ugyanis a július 14-i nemzeti ünnepkor kezdi meg nyári szabadságát, s így nagyon sok család pénteken délután és este indult nyaralni.
Bernard Decaux, Brétigny-sur-Orge polgármestere a Le Parisien című lapnak elmondta: a mentésben résztvevők arról tájékoztatták, hogy nagyon sok a sérült és nagy a pánik a helyszínen.

"Apokaliptikus a látvány. Megpróbáljuk a dolgokat megszervezni, de minden a tűzoltókon múlik. Mindannyiunknak nagyon nehéz most beszélni. A polgármesteri hivatalban termeket fogunk megnyitni (a vonat utasai számára)" - tette hozzá. A pályaudvar előtt több tucat tűzoltó- és rendőrautót látni, a környéket teljesen lezárták, hogy ezzel is könnyítsék a mentők munkáját.

A Külügyminisztériumnak egyelőre nincs tudomása arról, hogy a Párizs közelében történt vonatbalesetnek lenne magyar áldozata - mondta Kaleta Gábor, a tárca sajtófőosztályának vezetője a párizsi magyar nagykövetségtől kapott információ alapján pénteken kora este az MTI-nek. Kaleta Gábor hozzátette: a fejleményekről folyamatosan tájékozódnak.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu