Csak Nigéria partjainál nőtt a kalóztámadások száma

A nyugat-afrikai Guineai-öbölben, különösen Nigéria partjainál nőtt, míg világszerte átlagosan csökkent a kalóztámadások száma 2013 első felében.
A londoni székhelyű szervezet 138 kalóztámadást regisztrált idén január és június között, miközben tavaly ugyanebben az időszakban 177 incidens történt. A túszul ejtett tengerészek száma 334-ről 127-re csökkent. Szomália partjainál jelentősen csökkent a kalóztámadások száma az év első felében, feltehetően az ellenük irányuló haditengerészeti járőrözéseknek köszönhetően.

Ezzel szemben a Guineai-öbölben idén már 31 esetet regisztráltak, ebből 22 kalóztámadás Nigéria partjai közelében történt. A kalózok 56 tengerészt ejtettek túszul, egy ember meghalt, és öt megsebesült.

Pottengal Mukundan, az IMB igazgatója arra bíztatta a nyugat-afrikai államok vezetőit, hogy mielőbb ültessék át a gyakorlatba azt a 2013. június 25-én aláírt megállapodást, amely egy a kalózok tevékenysége ellen küzdő regionális szerv létrehozását és egy magatartási kódex összeállítását helyezi kilátásba.

Az IMB (a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara szervezete) a 2012-ben a Guineai-öbölben elrabolt árucikkek értékét legalább 34 és legfeljebb 101 millió dollárra becsüli.

A legtöbb kalóztámadás a térségben Nigéria, Benin, Elefántcsontpart, Kamerun, Egyenlítői-Guinea, Gabon és Togo területéhez köthető.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu