Öt év börtönt kapott Putyin egyik fő ellenfele

Öt év letöltendő börtönbüntetésre és egymillió rubel (csaknem 7 millió forint) pénzbírságra ítélte csütörtökön Kirov város kerületi bírósága Alekszej Navalnij neves orosz ellenzékit.
A védők fellebbeznek a határozat ellen, az Európai Unió pedig aggodalmát hangoztatja, mondván, súlyos kérdések vetődnek fel a jogállamiság oroszországi helyzetét illetően.

A bíró nem látott okot a felfüggesztett büntetésre, és elrendelte, hogy a politikust a tárgyalóteremben őrizetbe vegyék. Navalnijt megbilincselték és elvezették.

Az ügyészség ugyanakkor megfelebbezte Alekszej Navalnij és a perben ugyancsak elítélt Pjor Oficerov őrizetbe vételét, mert az törvényellenesnek tartja, ugyanis az ítélet még nem jogerős. Az ügyészségi beadványt pénteken vizsgálja a Kirovi területi(megyei) bíróság - közölte Vagyim Kobzev, Navalnij ügyvédje.

Navalnijt ráadásul védi a moszkvai főpolgármester-jelölti státusa. Szerdán regisztrálták a moszkvai főpolgármester-választáson induló egyik jelöltként. Valentyin Gorbunov, a moszkvai városi választási bizottság elnöke pedig közölte, hogy a főpolgármester-jelöltség mindaddig védettséget biztosít Alekszej Navalnij számára, amíg a bírósági ítélet hatályba nem lép.

A lenta.ru orosz hír- és elemző portál közlése szerint ugyanakkor az orosz RRP-Parnasz pártegyesülésnek a főpolgármester-választásra alakult stábjánál előzetesen úgy döntöttek, hogy visszavonják Navalnij jelölését. Szerintük nincs értelme a választásokon részt venni, mivel azok nem valódi választások lesznek.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint a törvény kimondja: az elítélteknek addig őrizetben kell maradniuk, amíg a fellebbezési szakaszban nem születik döntés. Amikor pedig az ítélet törvényerőre lép, a másodfokú bíróság határozatát követő 10 nap elteltével elszállítják az elítéltet a börtönbüntetés letöltésének helyszínére.

Több mint 10 ezer köbméter fát sikkasztott el egy állami fafeldolgozó cégtől

Alekszej Navalnijt, Putyin egyik legkeményebb ellenfelét Szergej Blinov bíró szerint abban találták bűnösnek, hogy 2009-ben több mint 10 ezer köbméter fát sikkasztott el egy állami fafeldolgozó cégtől, amelynek tanácsadója volt, és ezzel 400 ezer eurónak (körülbelül 117 millió forintnak) megfelelő anyagi kárt okozott.

Az ügy másik vádlottját, Pjotr Oficerovot, egy faipari cég volt igazgatóját 4 év letöltendő börtönre ítélték. Őt is azonnal őrizetbe vették és Alekszej Navalnijjal együtt rabszállítón a Moszkvától mintegy 400 kilométerre délnyugatra fekvő város fogdájába vitték.

A Rapszi orosz internetes jogi és bírósági információs portál online tudósítása szerint a bírósági tárgyalóteremben, és azon kívül is sokkhatást váltott ki a Navalnij-ügyben hozott ítélet. Az ellenzéki politikusnak a bíróság épülete mellett összegyűlt szimpatizánsai Szabadságot Navalnijnak! kiáltásokkal fogadták az ítélet kihirdetését. Többen tüntetettek a fogda mellett, ahol Navalnijt és Oficerovot őrzik. A rendőrség lefogta a szervezőt.

Az ellenzékiek Moszkva központjában is tiltakoznak az Alekszej Navalnij perében született ítélet miatt. A Vörös tér közeléből többeket elvittek a rendőrök. Az engedély nélküli akció szervezői ugyanakkor ezreket várnak a Manyezs térre.

Nemzetközi aggodalmak

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szóvivője útján nyilatkozatban adott hangot aggodalmának az ítélet miatt, és megállapította: a vádakat nem bizonyították a tárgyalás során.

"A civil társadalomra kulcsszerep vár a jogellenes cselekmények nyilvánosságra hozatalában és az emberi jogok védelmében, így nem helyes elfojtani" - olvasható a brüsszeli nyilatkozatban.

Ashton szerint a per "kimenetele, tekintettel az eljárási hiányosságokra, súlyos kérdéseket vet fel a jogállamiság oroszországi helyzetét illetően". A főképviselő reményének adott hangot, hogy a másodfokú eljárásban felülbírálják majd a most született ítéleteket.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu