Manszúr bizottságot jelölt ki

Adli Manszúr ideiglenes államfő szombaton tízfős szakértői bizottságot jelölt ki azzal a feladattal, hogy dolgozzon ki javaslatokat a Mohamad Murszi volt elnök eltávolítása után felfüggesztett alkotmány módosítására.
A négy egyetemi tanárból és hat bíróból álló bizottság vasárnap hozzá is lát a munkához, mivel javaslatait harminc napon belül egy szélesebb, ötventagú testület elé kell terjesztenie, amely a társadalom különböző csoportjainak, pártoknak, szakszervezeteknek a képviselőiből, valamint vallási és katonai személyiségekből áll majd.

Ez utóbbi bizottságnak további hatvan nap áll a rendelkezésére, hogy a végleges módosításokra vonatkozó javaslatcsomagot az ideiglenes államfő asztalára helyezze. Adli Manszúr ezután harminc napon belül népszavazást ír ki az alkotmánymódosításról. A módosított alkotmány elfogadása nyitja meg az utat - a jelenlegi vezetés elképzelése szerint - az új parlamenti és elnökválasztások előtt.

A Murszi elnök július 3-i elmozdítása után felfüggesztett alaptörvényt még tavaly szövegezte meg a választások útján megalakult, iszlamista többségű parlament, e munkát bojkottálták a liberális és a keresztény politikai erők. Azt az alkotmányt az egyiptomiak a decemberi népszavazás keretében 63,8 százaléknyi vokssal hagyták jóvá, igaz, a részvételi arány rendkívül alacsony, 32,9 százalékos volt. Az ellenzők szerint az alkotmány szövege az iszlamisták érdekeit tükrözi, nem vesz tudomást a keresztények, a nők és számos más csoport fontos jogairól.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu