Hezbollah: agresszív a feketelistára vétel

A Hezbollah libanoni síita szervezet visszautasította és agresszívnak, igazságtalannak nevezte, hogy fegyveres szárnyát a terrorszervezetek listájára vette az Európai Unió.
A szervezet szerint a lépés alaptalan, mindazonáltal „veszteséget és csalódást fog okozni” az európaiaknak.

„Az Európai Unió engedett az amerikai-cionista nyomásnak és a Fehér Ház diktátumának, ami veszélyes tendencia. A döntésről szóló dokumentumot amerikai kéz írta izraeli tintával, arra Európának csak a pecsétet kellett ráütnie” - olvasható a szervezet hétfő este nyilvánosságra hozott közleményében.

„Ha az EU országai úgy gondolják, hogy az amerikai zsarolásnak engedve befolyást szereznek arab-muzulmán térségünkben, akkor elmondjuk nekik, hogy Washington ugyanilyen döntést hozott, és csak veszteségeket és csalódást okozott vele magának” - tették hozzá.

A feketelistára kerülés azzal jár, hogy a Hezbollah katonai szervezetének tagjait uniós beutazási tilalommal sújtják, bankszámláit pedig befagyasztják.

A V4-ek kezdeményezésére került be a Hezbollah katonai szárnyáról szóló uniós politikai nyilatkozatba, hogy a feketelistára vételről hozott döntést félévenként felül fogják vizsgálni.

Bíróság elé állítaná a Hezbollah vezetőit a szíriai ellenzék

A szíriai ellenzék kedden felszólította az Európai Uniót, hogy állítsák bíróság elé a Hezbollah libanoni síita párt tisztségviselőit a szíriai polgárháborúban játszott szerepük miatt.

A teheráni és a damaszkuszi rezsim által támogatott Hezbollah harcosai Bassár el-Aszad szíriai elnök csapataival vállvetve küzdenek a felkelők ellen. Aszad a síita szervezet elit csapatainak köszönhetően szerezte vissza egy év után a stratégiai jelentőségű Kuszeir városát júniusban.

A szíriai ellenzék egyúttal üdvözölte az Európai Unió hétfői döntését, hogy feketelistára teszi a Hezbollah katonai szárnyát. „Az ellenzéki koalíció úgy véli, hogy ez a kezdeményezés egy a jó irányba tett lépés” — írták közleményükben a felkelők. „Emellett hangsúlyozza annak szükségességét, hogy az EU tagállamai intézkedéseikkel igyekezzenek megakadályozni a párt milíciájának beavatkozását Szíriában.”

Eközben a Hezbollahot támogató Irán kedden keményen bírálta az EU döntését, amellyel szerinte „cionista érdekeket” szolgált ki. Ali Akbar Szálehi iráni külügyminiszter szerint az unió a „józan megítélést nélkülöző, hibás döntést hozott a libanoni néppel és a Hezbollahhal szemben, amely megvédte az országot a zsidó agresszióval szemben”.

A libanoni síita szervezet az iráni Forradalmi Gárda kezdeményezésére jött létre 1982-ben, Libanon déli részének izraeli megszállása alatt.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu