Abbahagyták egy rakéta indítóállás építését

Észak-Korea felfüggesztette egy nagy hatótávolságú rakéta indítására is alkalmas létesítmény építését — állította egy amerikai kutatóintézet kedden műholdas felvételekre hivatkozva.
Az összeszerelő műhelyből és indítóállásból álló tonghaei létesítmény munkálatait 2012 szeptemberében hagyták abba — írta internetes oldalán a Johns Hopkins Egyetem Amerikai-koreai Intézete.

Az intézet több elméletet állított fel az építkezés felfüggesztésének indoklására. Az egyik szerint Phenjan úgy döntött, hogy inkább a sokkal modernebb sonhaei indítóállást használja a továbbfejlesztett rakéták felbocsátásához. A másik elmélet azt állítja, hogy a tonghaei létesítményből az ország más részeire küldték a felszerelést és a munkásokat a tavalyi heves esőzések okozta károk helyreállítására, és azok még nem tértek vissza. A legérdekesebb teória szerint Phenjan úgy döntött, hogy lelassítja, vagy akár fel is függeszti a nagyobb rakéták fejlesztését.

Az utóbbi hónapokban kiéleződött a feszültség a Koreai-félszigeten, miután Phenjan decemberben sikeresen tesztelt egy űrrakétát, februárban pedig végrehajtotta a harmadik kísérleti atomrobbantását.

Észak-Korea azt állítja, hogy űrprogramja kizárólag tudományos célokat szolgál, míg Szöul és szövetségesei, köztük az Egyesült Államok, azzal vádolják a kommunista rezsimet, hogy titokban interkontinentális rakétákat fejleszt.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu