Hétnapos gyász Spanyolországban

Minden idők egyik legsúlyosabb európai vasúti balesete következett be szerda éjjel a spanyolországi Galiciában, a zarándoklatairól híres Santiago de Compostelától pár kilométerre.
A csütörtök esti hivatalos tájékoztatás szerint 80-an vesztették életüket a vonatbalesetben, és mintegy 140-en megsérültek, közülük harminc állapota válságos.

A galiciai autonóm kormányzat hétnapos helyi, a madridi háromnapos országos gyászt hirdetett. I. János Károly király, valamint Fülöp herceg trónörökös felfüggesztette minden hivatalos programját a gyász jeléül. Mariano Rajoy kormányfő, aki Santiagóban született, csütörtök reggel a tragédia helyszínére utazott. Felkereste a baleset helyszínét, és ellátogatott egy kórházba, ahol sérülteket ápolnak. A miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

A szerelvény Madridból az Atlanti-óceán partján fekvő El Ferrolba tartott, 218 utas és a négyfős személyzet tartózkodott rajta. A vonat egy éles kanyarban siklott ki, ráadásul lakott terület közelében, ahol 80 kilométer a megengedett sebesség óránként.

A spanyol EFE hírügynökség a vizsgálatot végzők köréből úgy értesült, hogy a tragédia után a mozdonyvezető elismerte, a megengedett 80 helyett óránként 190 kilométeres sebességre gyorsított. Erről rádióbeszélgetéseinek felvételei is tanúskodnak. A két mozdonyvezető sértetlen maradt.

Négy vagon borult fel, egy összeroncsolódott, és füst száll fel a szerelvényből. "A vonat elkezdett dőlni az egyik kanyarban, majd többször átfordult, és a kocsik egymásra futottak" - mondta az egyik szemtanú a rádióban.

Volt több olyan utas, aki robbanást hallott a vonat kisiklása előtt. Volt olyan közelben lakó, aki földrengéshez hasonlította, amit érzett a baleset pillanatában. A belügyminisztérium kizárta, hogy a vonat kisiklását terrorcselekmény okozta volna.

A katasztrófa helyszíne környékére nagyon sok mentőautó érkezett. Santiago de Compostela önkormányzata kijelölt a közelben egy épületet, amelyben segítő személyzet, pszichológusok fogadják az áldozatok hozzátartozóit, információval látják el őket - közölte Mario Pardo polgármester. A helyi lakosokat véradásra kérték.

Csütörtökön van Galicia és egész Spanyolország védőszentjének, Szent Jakab apostolnak (Santiago) az ünnepe, ebből az alkalomból sokan utaztak haza szülőföldjükre. A tervezett ünnepségeket azonban a tartomány vezetői lemondták a baleset miatt.

Kép egy videófelvételből (MTI)


A Renfe spanyol vasúttársaság elnöke azt közölte, hogy a vonatnak nem volt műszaki problémája, és a baleset napján esett át felülvizsgálaton. Julio Gómez-Pomar Rodríguez egy kereskedelmi rádiónak azt mondta: "Amit tudunk, az, hogy a vonatnak nem volt műszaki problémája, és azon a reggelen esett át felülvizsgálaton". A szolgálatban lévő mozdonyvezető ellen eljárást indított a galiciai legfelső bíróság.

A szerdai katasztrófa az egyik legsúlyosabb Spanyolország és egész Európa történetében. Mintegy hetven éve, 1944-ben egy Galiciába tartó vonat egy alagútban ütközött egy másik szerelvénnyel. Hivatalos adatok szerint 78 ember halt meg, de a spanyol sajtó szerint a Franco-rezsim eltitkolta a valódi nagyságrendet, és a halálos áldozatok tényleges száma elérte az ötszázat is. Egy másik szerencsétlenségnek 1972-ben 77 halálos áldozata volt, amikor Spanyolország déli részén kisiklott a Cádiz és Sevilla között közlekedő vonat.

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu