„Ne engedjünk utat a további provokációknak”

Az erőszakról való lemondásra szólította fel a hetek óta tartó kormányellenes tüntetők résztvevőit csütörtökön a bolgár kormányfő.
"Felszólítok minden polgárt, aki a demokratikus értékek nevében tüntet, hogy ne engedjen utat a további provokációknak" - hangsúlyozta Plamen Oresarszki. A demonstrálóknak különbséget kell tenniük a szabadság és a közrend megzavarását célzó próbálkozások között - tette hozzá.

A politikai elitből való kiábrándultság, a korrupció és a növekvő szegénység miatt június 14. óta minden este bolgárok ezrei vonulnak utcára országszerte. A tüntetők elsőszámú követelése a kormányfő lemondása és új választások kiírása. Szerdára virradóra legalább húszan megsérültek a parlament épületénél a demonstrálók és a rendőrség összecsapásában. Az incidens nyomán a kormányzó szocialista párt (BSZP) első ízben vetette fel előre hozott választások lehetőségét.

Oresarszki a tüntetések kiterjedését a "társadalmi értékek válságának" nevezte, és annak legyőzése érdekében konszenzust követelt.

Ivan Krasztev bolgár politológus szerint a kormányfő még nem tett semmit a válság megoldása céljából. A Trud című lapnak nyilatkozó szakember úgy vélekedett, hogy a politikai vezetés és az állami intézmények egyaránt mély bizalmi válságba kerültek. "A kérdés nem az, hogy lesznek-e előre hozott választások, hanem az, hogy mikor" - mutatott rá Krasztev.

Cikk ajánló

 • Roham a mosógépekért

  Legjobb esetben is legfeljebb 20 ezer háztartásba kerülhet támogatott, energiatakarékosabb készülék.

 • Öröm és üröm a Balatonnál

  A statisztikák szerint újra felfedeztük a Balatont, de a tóparti kereskedők mást látnak.

 • A legjobb balatoni strandok

  A legtöbb pontot idén a balatongyöröki strand gyűjtötte be.

 • Színcity

  Kortárs művészek festenek egy hónapon át budapesti tűzfalakra.

 • Levendulázz!

  Bár csaknem egy évszázada honos Tihanyban a levendula, az elmúlt pár év alatt valóságos levendulaláz lett úrrá a félszigeten.

Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal

Hírlevél regisztráció


PCLand.hu

Metropol Ingatlan