Tunéziában lelőttek egy baloldali politikust

Tunéziában tucatnyi lövéssel meggyilkolták csütörtökön egy baloldali párt egyik vezetőjét. A történtek miatt az ország több pontján tüntetések robbantak ki - jelentették a hírügynökségek.
Az áldozat Mohamed Brahmi, a Népi Mozgalom nevű kisebb párt fő koordinátora, az alkotmányozó nemzetgyűlés tagja volt. Tunisz közelében lévő otthona előtt, a felesége és a gyerekei szeme láttára mészárolta le egy ismeretlen - közölte a rádió és a televízió.

Péntekre országos gyászt hirdettek.

Tuniszban a belügyminisztérium előtt tömeg gyűlt össze a hír hallatán, és az iszlamista erők uralta kormány ellen tüntetett, és a kormány lemondását követelte.

Többezres tüntetés volt Szidi Buzid városban, a tunéziai forradalom "bölcsőjében" is. A tömeg több utcát eltorlaszolt, autógumikat égetett, és szintén az iszlamistákat okolta a gyilkosságért. "Le az en-Nahdával (az iszlamisták pártja)... Gannusi (a párt vezetője) gyilkos" - kiabálták. Egy kisebb településen felgyújtották az en-Nahda helyi székházát is.

Francois Hollande francia államfő azonnal, "a leghatározottabban" elítélte a merényletet, és követelte, hogy a lehető leggyorsabban derítsenek fényt a gyilkosságra.

Tunéziában ez a második ilyen politikai gyilkosság fél éven alatt. Február 6-án a baloldal vezető politikusát, Sokri Belaidot ölték meg a belügyminisztérium szerint szunnita radikálisok (szalafisták). A bűncselekmény mély belpolitikai válságot okozott.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu