Obama szerint az amerikaiak győztek a koreai háborúban

A koreai háborút mindenesetre az észak-koreai vezetés is saját győzelmeként ünnepli.
Az amerikai csapatok és szövetségeseik győzelmet arattak a 60 évvel ezelőtt befejeződött koreai háborúban - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök a konfliktust lezáró fegyverszüneti egyezmény aláírásának évfordulóján mondott szombati beszédében.

"Ma és itt kimondhatjuk, hogy ez a háború nem döntetlennel végződött. Korea győzelem volt" - szögezte le Obama egy gyűlésen, a koreai háború veteránjai előtt. "Amikor 50 millió dél-koreai szabadságban él, éles ellentétben az Észak-Koreában látható nyomorral és elnyomással, akkor az igenis győzelem. S ez az önök öröksége" - mondta az amerikai elnök hallgatóságának, az amerikai és dél-koreai veteránoknak.

Az 1950 és 1953 közötti koreai háború gyökerei a második világháborúra nyúlnak vissza, amely után a Koreai-félszigetet északon szovjet, délen pedig amerikai csapatok szállták meg, s ennek nyomán két külön állam jött létre. Észak-Korea 1950-ben az újraegyesítés érdekében támadást indított a félsziget déli fele ellen. Válaszul az ENSZ csapatok küldéséről döntött a déliek megsegítésére, s a csapatok túlnyomó részét az amerikaiak adták. A harcok rengeteg áldozattal folytak, s 1950 végén Kína is beavatkozott, 300 ezer "önkéntessel" segítve meg Észak-Koreát. Végül 1951 márciusára a frontvonalak — nagyjából az eredeti határvonalnál — megmerevedtek, ám a konfliktus 1953-ben békeszerződés nélkül, mindössze egy fegyverszüneti egyezménnyel ért véget.

A koreai háborút mindenesetre az észak-koreai vezetés saját győzelmeként ünnepli, s most szombaton Phenjanban nagyszabású díszszemlével emlékeztek meg a konfliktus lezárásának 60. évfordulójáról.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu