Elnökválasztás puccs és a katonai beavatkozás után

Elnökválasztás kezdődött vasárnap Maliban: a voksolás a tervek szerint lezárja az utóbbi másfél év zűrzavaros időszakát, amikor egy katonai puccs nyomán Mali északi része iszlamista szervezetek uralma alá került, majd - ezek visszaszorítására - a franciák kénytelenek voltak katonai akciót indítani egykori gyarmatukon.
A mostani, első választási fordulóban 27 jelölt indult. A legtöbb szavazatot szerző két politikus vesz majd részt az augusztus 11-i második fordulóban. A három legfőbb esélyes Boubacar Keita és Modibo Sidibé (mindketten volt miniszterelnökök), illetve Soumaila Cissé korábbi pénzügyminiszter.

Az elnökválasztásnak az a tétje, hogy helyreállítsa a törvényes, alkotmányos rendet a 2012. márciusi puccs után. Az ezt követő zűrzavaros időkben került Mali északi része - eleinte a tuareg népcsoporttal együttműködve, majd azt is háttérbe szorítva - különböző, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges iszlamista csoportosulások uralma alá. Ez utóbbiak később megindultak dél felé, az egész ország elfoglalására. Ennek veszélyét hárította el Franciaország január eleji katonai beavatkozása. A franciáknak - s néhány más afrikai állam később csatlakozó csapatainak - sikerült visszafoglalniuk Mali északi körzeteit, a nemzetközi közösség pedig nem tiltakozott a francia beavatkozás ellen, mert félő volt, hogy az iszlamisták Malit az al-Kaida egyfajta hátországává változtatják Afrika közepén.

Párizs mindenesetre igyekszik mihamarabb kivonni katonáit az országból, s ehhez elengedhetetlen a törvényes állapotok helyreállítása: ezt szolgálja a mostani elnökválasztás.

A helyzet egyébként korántsem rózsás. Noha a 6,9 millió mali választópolgár 85 százaléka megkapta a szavazásra jogosító igazolást, az ország északi részén még mindig csak akadozva működik a közigazgatás, s mintegy félmillió ember továbbra is lakóhelyétől távol, menekültként él. Az egyik iszlamista csoport pedig előre figyelmeztetett: "le fog csapni" a szavazóhelyiségekre. Ez utóbbiak biztonságára a helyi rendőrség mellett a franciáktól a békefenntartás feladatát átvevő ENSZ-erő, a MINUSMA mintegy 6300 afrikai katonája, s a még az országban állomásozó 3200 francia fegyveres ügyel.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu