Két héten belül folytatják a közel-keleti béketárgyalásokat

Az izraeliek és a palesztinok megállapodtak abban, hogy két héten belül folytatják a béketárgyalásokat egy közel-keleti helyszínen, s az a cél, hogy sikerüljön megkötni a végleges megállapodást kilenc hónapon belül - jelentette be Washingtonban kedden az amerikai külügyminiszter.
A felek hétfőn, egy vacsorával kezdték meg a három éve első közvetlen tárgyalásukat. Kedden ismét összeültek a külügyminisztériumban.

John Kerry szerint a felújított béketárgyalások első, kétnapos előkészítő szakaszában a felek hozzáállása pozitív és építő jellegű volt, és ő meg van győződve róla, hogy békét tudnak majd kötni.

A következő, hivatalos tárgyalási szakasz Izraelben vagy a Palesztin Hatóság területén lesz. Izrael vállalta, hogy a következő napokban intézkedéseket hoz a helyzet javítására Ciszjordániában és a Gázai övezetben - mondta Kerry.

Az amerikai külügyminiszter hozzátette: a felek megegyeztek abban, hogy a két állam végleges státusának kérdései, a felek közötti minden lényeges vitás kérdés és minden egyéb vitapont is ott lesz a tárgyalóasztalon, a megvitatandó témák között. "Azt hiszem, hogy a vezetők, a tárgyalók és az állampolgárok békét köthetnek, méghozzá nagyon egyszerű okból: kötelesek így tenni. A mindkét állam számára elfogadható megoldás az egyetlen út a konfliktus megoldására. Nem maradt sok idő és nincs más alternatíva" - hangsúlyozta Kerry.

A külügyminiszter elmondta, hogy a tárgyalások naponta zajlanak majd zárt ajtók mögött Martin Indyk közel-keleti különmegbízott elnökletével, és a felek megegyeztek arról, hogy Indyk az egyetlen személy, aki a megbeszélések kimenetelét kommentálhatja.

Száeb Erekát üdvözölte az amerikai diplomácia vezetőjének erőfeszítéseit, és elmondta, hogy a palesztinoknál senki nem nyerhetne többet a megállapodással. "Örülök, hogy minden kérdés a tárgyalás alapját képezi. Itt az ideje, hogy a palesztinok megteremthessék saját szuverén államukat" - tette hozzá a főtárgyaló.

Az Izraelt képviselő Cipi Livni szintén inkább optimistának bizonyult. "Azt hiszem, hogy a történelmet nem a cinikusok írják. Inkább olyan realisták, akik nem félnek álmodni" - mondta az izraeli igazságügyi miniszter.

Az amerikai elnök nem hivatalos találkozó keretében szintén fogadta kedden az izraeli-palesztin béketárgyalások delegációvezetőit - közölte az elnök irodája.
A találkozóra a washingtoni Fehér Házban került sor, Barack Obamán kívül Cipi Livni és Száeb Erekát volt jelen. Az elnöki hivatal szerint Obama méltatta a két fél - a tárgyalások újraindításában tetten érhető - bátorságát, s támogatásáról biztosította a békefolyamatot.

A közel-keleti kvartett (ENSZ, Egyesült Államok, Európai Unió és Oroszország) szintén üdvözölte az izraeli és palesztin vezetők "bátor elhatározását" arról, hogy a két állam végleges státusáról kezdjenek tárgyalásokat. A kvartett keddi közleményében támogatásáról biztosította a feleket.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu