Azerbajdzsán kitiltott több száz külföldit

Az azerbajdzsáni kormány nemkívánatos személynek nyilvánított és kitiltott a területéről több száz külföldi politikust, újságírót és akadémikust azért, mert ellátogatott az örmény megszállás alatt álló Hegyi Karabahba.
A külügyminisztérium pénteken hozta nyilvánosságra az érintett külföldiek listáját. Köztük van több francia parlamenti képviselő, a brit lordok házának az egyik tagja és egy spanyol operaénekes is. Bakuban azt vetik a szemükre, hogy határsértést követtek el, és veszélybe sodorták Azerbajdzsán szuverenitását és területi egységét.

A Hegyi Karabah a déli Kaukázusban van, többségében örmények lakják. A Szovjetunió idején külön közigazgatási egység volt Azerbajdzsán területén belül, és az ENSZ még mindig az ország részének tekinti. Örményország egy 1988-tól 1994-ig tartó háborúban megszállta. Az ellenségeskedések 30 ezer ember halálához és százezrek elmeneküléséhez vezettek.

A Hegyi Karabah stratégiailag érzékeny terület Irán, Törökország és a nem túl távol fekvő Oroszország között. Közúton egyedül Örményország felől közelíthető meg.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu