Tízezrek vonultak utcára Egyiptomban

A Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet több tízezer híve vonult utcára péntek délután Egyiptomban. Razziákkal indult a „harag napja”.
A tömegek Kairó elővárosaiból a belváros felé tartottak, azt skandálva, hogy "le a katonai uralommal".

A biztonsági erők megerősítették a fontosabb intézmények védelmét és a főbb közlekedési útvonalak ellenőrzését. A belvárosba vezető utakat lezárták és ellenőrzőpontokat állítottak fel rajtuk.

A Twitteren keringő helyszíni beszámolók szerint a rendőrök több helyen megtámadták a tüntetőket. Az AFP forrásai szerint az ország északi részén négy iszlamistát megöltek.

Az egyiptomi állami média szerint egy kairói ellenőrzőponton egy rendőr tűzpárbajban életét vesztette. Az északi Tanta városában könnygázt és madársörétet vetettek be tüntetők ellen, akik egy helyi kormányépületet próbáltak megostromolni.

Pénteken délután összecsapások voltak a kairói Ramszesz téren. Szemtanúk szerint a sebesültek tucatjait robogókon és kerékpárokon szállítják el a térről civilek, nyugati tudósítók sok lőtt sebet és halottat láttak. A térre, ahonnan füst száll fel, továbbra is érkeznek emberek.
A téren mintegy 20 ezer ember gyűlt össze

Hivatalos adatok szerint legalább 638 ember vesztette életét a rendőrség és az iszlamisták közötti összecsapásokban szerda óta. A rendőri erőszakot számos nyugati és arab ország elítélte.

Az összecsapásokat az váltotta ki, hogy a rendőrség erőszakkal felszámolta az iszlamisták két táborát a főváros két forgalmas terén, ahol a Muzulmán Testvériség hívei Mohamed Murszi kormányfő hadsereg általi elmozdítása miatt tartottak ülő tiltakozást. A Muzulmán Testvériség azt állította, hogy a rendőri erőszaknak a hivatalos adatoknál nyolcszor-kilencszer több áldozata van.

Az egyiptomi hadsereg páncélozott harcjárművei a kairói Tahrír tér bejáratánál (Fotó: MTI)

 

Razziákkal indult a „harag napja”

A Muzulmán Testvériség több vezetőjét is letartóztatták számos razzia során péntek reggel az egyiptomi hatóságok, miután az iszlamista szervezet tüntetésekre buzdította híveinek millióit, meghirdetve a "harag napját".

A Muzulmán Testvériség négy vezetőjét vették őrizetbe al-Buhaira tartományban, Kairóban pedig hat embert tartóztattak le, akiknél 90 darab gyújtóbombát találtak.

A Muzulmán Testvériség "tömeges letartóztatásokról" beszélt, de részleteket nem közölt. Ezzel párhuzamosan a hadsereg megerősítette a fontosabb intézmények védelmét. Kairóban lezárták a városközpontba vezető főbb közlekedési útvonalakat, a városszerte felállított ellenőrzőpontokon pedig csak gyalogosokat engednek át.

Fokozott készültség

Az egyiptomi biztonsági erők fokozott készültségben várják a napot, miután a Muzulmán Testvériség péntekre "a harag napja" keretében milliós tüntetésekre szólította fel híveit. A korábbi elnök, Mohamed Murszi megbuktatásával kapcsolatban a szervezet ismét államcsínyről beszélt, és megerősítette elszántságát, hogy leszámol az elkövetőkkel.

Az éjszaka folyamán a fővárosban több helyen polgárőrségek verbuválódtak, hogy megakadályozzák az esetleges fosztogatásokat. A történteket több nyugati és térségbeli ország is elítélte. A legélesebben Törökország bírálta Egyiptomot, aminek hatására Kairó és Ankara pénteken hazarendelte nagykövetét konzultációra.

A hatóságok felhatalmazták a rendőröket, hogy éles lőszert használjanak, és figyelmeztették a lakosságot, hogy "a rend védelmezői elleni bármilyen támadási kísérletet a leghatározottabban vissza fognak verni".

Az egyiptomi iszlamisták mellett tüntettek Törökországban és a palesztin területeken

Mintegy kétezren tüntettek pénteken Törökországban, tiltakozva az ellen, hogy Egyiptomban a hatóságok a minap aránytalan erőszakot alkalmaztak a július elején elűzött Mohamed Murszi elnök ülősztrájkot folytató támogatói ellen.

Ankarában és Isztambulban is körülbelül ezren vettek részt a tüntetéseken, amelyeken Amerika-ellenes jelszavakat is hangoztattak, tiltakozva az ellen, hogy Washington nem minősítette katonai államcsínynek az Egyiptomban történteket.

Törökország Murszi elűzésének egyik leghangosabb bírálója, a kormány államcsínynek és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a hadsereg eltávolította a volt elnököt a hatalomból. Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök a Nyugatot is többször megvádolta azzal, hogy kettős mércét alkalmaz, amiért nem ítéli el kellő eréllyel Murszi menesztését.

Kelet-Jeruzsálemben, a Mecsetek terén a Gázai övezetben hatalmon lévő, radikális Hamász szervezet mintegy 600 szimpatizánsa tüntetett az Egyiptomban történtek miatt, elsősorban a hadsereg fellépését ítélve el. Egyes feliratok az egykori náci Németországot vezető Adolf Hitlerhez hasonlították Abdel-Fattah esz-Szíszit, a hadsereg parancsnokát, aki szerintük "a zsidókért öli saját népét".

A ciszjordániai Hebronban szintén százak vonultak fel, míg a jordániai fővárosban, Ammánban mintegy ezren tettek eleget a Murszit támogató Muzulmán Testvériség nemzetközi tiltakozást kérő felszólításának. A szudáni Kartúmban ötszázan tüntettek, és Szíszit izraeli és amerikai ügynöknek nevezték.

Fel kell készülni a turisták evakuálására

A Roszaviacija felszólította az orosz légitársaságokat, hogy mielőbb készítsék el az Egyiptomban tartózkodó utasok kimenekítésének tervét - közölte pénteken az orosz szövetségi légiközlekedési hatóság.

A hatóság egyrészt arra kötelezte a légitársaságokat, hogy készüljenek fel az esetleges váratlan (vis maior) eseményekre, és álljanak készen elszállítani Egyiptomból a korábban oda utazókat. Másrészt dolgozzák ki tervüket arra az esetre, ha nem tudnak Kairóban vagy a népszerű Vörös-tengeri üdülőhelyek, Sarm es-Sejk és Hurgada repülőterein leszállni.

Az ENSZ BT az erőszak azonnali beszüntetését sürgette

A német külügyminisztérium szerint már Egyiptom védett üdülőövezeteit sem tanácsos felkeresni. Felhívták a figyelmet arra, hogy az aktuális belpolitikai válságtól függetlenül az utóbbi hónapokban emelkedő tendencia figyelhető meg a bűnözésben, a gazdasági helyzet romlása miatt gyakoribbak az autólopások, a bankrablások és az utcai rablások Egyiptomban.

Francois Hollande francia elnök telefonon készül egyeztetni Angela Merkel német kancellárral és David Cameron brit kormányfővel a helyzet kezeléséről. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa péntek hajnalban véget ért rendkívüli ülésén az erőszak azonnali beszüntetését sürgette.

A szerdán kitört erőszakban a hivatalos adatok szerint legalább 623 ember vesztette életét, miután a rendőrség megrohamozta Murszi híveinek táborait két kairói téren, ahol az elnök elmozdítása miatt tiltakoztak. A Muzulmán Testvériség szerint az áldozatok valódi száma ennek többszörösére rúghat.

Az események hatására a német külügyminisztérium pénteken újabb figyelmeztetést adott ki, amelyben egész Egyiptom, így az eddig biztonságosnak tartott vörös-tengeri üdülőhelyek meglátogatásától is óva intette polgárait.

Miután nem sikerült lebeszélniük a katonák befolyása alatt álló egyiptomi vezetést arról, hogy kemény kézzel lecsapjon az elűzött iszlamista elnök támogatóira, a nyugati kormányok most egymás után adják ki az elítélő nyilatkozatokat, és keresik az utat, hogyan tudnák befolyásolni az események kimenetelét.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió közösen próbált meg békés, politikai megoldást elősegíteni. Az Abdel-Fattah asz-Szíszi tábornokot, a hadsereg erős emberét befolyásolni képtelen Nyugat előtt az a dilemma, hogyan egyeztesse össze a saját demokratikus értékeit az arab világ legnépesebb országának létfontosságú stabilitásával, amelyen ráadásul áthalad a Szuezi-csatorna is.

Uniós külügyminiszteri tanácskozást szorgalmaz Párizs és Berlin

Az Európai Unió külügyminiszteri szintű tanácskozásának mielőbbi összehívását szorgalmazza a francia elnök és a német kancellár az egyiptomi válság miatt - közölte pénteken a francia elnöki hivatal.

Francois Hollande és Angela Merkel telefonon egyeztetett az egyiptomi eseményekről. A francia elnöki hivatal közleménye szerint Hollande és Merkel az erőszak azonnali beszüntetésére szólítja fel az egyiptomi feleket.

A két politikus szorgalmazta, hogy az uniós külügyminiszterek a jövő héten tartsanak ülést az arab országban kialakult válság miatt.

 A hatalmon lévőket támogatja a szaúdi király

Az Egyiptomban jelenleg hatalmon lévőket támogató nyilatkozatot tett pénteken Abdallah bin Abdel-Aziz szaúd-arábiai király.

A televízióban is felolvasott üzenetben az uralkodó arra szólította az arabokat, hogy álljanak ellen az Egyiptom stabilitásának megingatására tett kísérleteknek, és lépjenek fel a terrorizmus ellen.

Az egyértelműen a katonai vezetést és az ideiglenes kormányzatot támogató nyilatkozatban Abdallah intett bármiféle külföldi beavatkozástól is.

Egyiptomban az iszlamisták támogatta Mohamed Murszi elnök július eleji elűzése óta egyre éleződik a feszültség, az iszlamisták és a rendfenntartók között szerdán kirobbant összecsapásokban országszerte hivatalosan több mint 600-an haltak meg.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu