Cameron vizsgálatra kérte az EU-t

David Cameron brit miniszterelnök kérte az Európai Uniót, indítson vizsgálatot a közlekedésben jelentős fennakadásokat okozó gibraltári spanyol határellenőrzés ügyében.
Nagy Britannia korábban értésre adta, fontolgatja, hogy bírósághoz fordul az általa "politikailag motiváltnak és teljesen aránytalannak" nevezett szigorított határellenőrzés miatt.

Cameron hivatala pénteken közölte, hogy a miniszterelnök telefonált José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének, hogy felhívja a figyelmét: a szigorított határellenőrzés ellentétes a szabad mozgásra vonatkozó európai jogszabályokkal. Egyúttal szorgalmazta, hogy az EU küldjön megfigyelőket a gibraltári-spanyol határra bizonyítékok gyűjtése céljából.

A spanyol-gibraltári kapcsolatok azért romlottak meg augusztus elején, mert Gibraltár a spanyol határ közelében levő vizeken mesterséges sziget építésébe fogott, ami a spanyolok szerint korlátozza a halászatot. Madrid válaszlépésként szigorította az ellenőrzést a gibraltári határátkelőn, ami jelentősen meghosszabbítja az utazók várakozási idejét. A spanyol kormány emellett azt is kilátásba helyzete, hogy belépti díjat szed a határon átlépőktől, illetve lezárja légterét a Gibraltárra tartó repülőgépek előtt. Nagy-Britannia szerint Madridnak nincs joga ilyen jellegű korlátozáshoz.

Gibraltár 1713 óta tartozik brit fennhatóság alá a spanyol örökösödési háborút lezáró utrechti szerződés értelmében. A spanyol kormányok az utóbbi években rendszeresen megkérdőjelezték a szerződés érvényességét.

 Az EB betartatja az uniós jogot, de az érintettektől várja a megoldást

Rövid közleményt tett közzé péntek este az Európai Bizottság, amelyben a brüsszeli testület megerősíti, hogy David Cameron brit kormányfő nap közben telefonon beszélt José Manuel Barrosóval, a brüsszeli testület vezetőjével a gibraltári helyzetről.

"Barroso elnök rámutatott, hogy a bizottság folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál, hogy betartassa az uniós jogot" - fogalmaz a közlemény. A szövegből ugyanakkor az is kiderül, hogy az Európai Bizottság azt várja, a két érintett fél, Nagy-Britannia és Spanyolország egymás között rendezze a vitát "uniós tagságukból fakadó kötelezettségeikkel összhangban".

A Downing street 10. pénteki közlése szerint a brit miniszterelnök telefonált Barrosónak, hogy felhívja a figyelmét: a Madrid által bevezetett szigorított határellenőrzés szerinte ellentétes a szabad mozgásra vonatkozó európai jogszabályokkal.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu