Vizsgálati fogságban a Muzulmán Testvériség vezetője

Mahmud Ezzat személyében új vezetője van az egyiptomi Muzulmán Testvériség mozgalomnak, miután pár órával korábban őrizetbe vették a mozgalom eddigi főnökét, Mohamed Badiét.
A mozgalom honlapján az olvasható, hogy Ezzat ideiglenes jelleggel veszi át az irányítást, Badié őrizetbe vételét pedig "a véres államcsíny erőinek" számlájára írták. Ezzat 69 éves, orvos, s többször bebörtönözték már a hatvanas és a hetvenes években, eddig Badié egyik helyettese volt.

A 70 éves Badiét keddre virradóra fogták le azzal az indoklással, hogy "erőszakra bujtogat". A biztonsági erők egyik képviselője azt közölte az AFP hírügynökséggel, hogy Badié egy kairói lakásban tartózkodott, nem messze a Rabaa el-Adavíja tértől, ahol a múlt szerdán a biztonságiak a Muzulmán Testvériség és a megbuktatott Mohamed Murszi elnök több mint 280 hívét ölték meg, miközben megtisztították a teret a tiltakozóktól.

Délután a hatóságok bejelentették, hogy Badiét 15 napos vizsgálati fogság alá helyezik. Azzal vádolják, hogy felelősség terheli a Muzulmán Testvériség székháza előtt június végén meggyilkolt tüntetők haláláért.

Badié ellen még július 10-én, egy héttel Murszi elmozdítása után adtak ki elfogatóparancsot.

Eközben a Muzulmán Testvériség fegyveres hívei ismét megpróbálták kiszabadítani az őrizetbe vettek egy nagyobb csoportját.

A MENA hivatalos hírügynökség beszámolója szerint a harcosok megtámadtak egy 612 iszlamista foglyot szállító konvojt. A foglyokat a Kairótól északra fekvő Abu Zabaal börtönbe vitték. A lövöldözésben néhány ember meghalt, olyan információk nem láttak napvilágot, hogy a csendőrök soraiban lettek volna áldozatok.

Vasárnap a Muzulmán Testvériség 38 támogatója halt meg börtönbe szállítás közben Kairó közelében. A biztonsági szolgálat egyik illetékese szerint az egyik teherautóban fellázadtak az elfogottak, és túszul ejtettek egy rendőrtisztet. A biztonsági erők könnygázt eresztettek be a teherautóba, hogy kiszabadítsák az összevert rendőrt. Illetékesek szerint a bennlévők megfulladtak a könnygázban.

Az egyiptomi különleges szolgálatok kedden a Sínai-félszigeten őrizetbe vettek 11 embert, akiknek közük lehet 25 rendőr hétfői halálához. A hétfői eset nem messze történt a Gázai övezetbe vezető rafahi átjárótól. Az őröket szállító mikrobuszt rakétákkal lőtték. A véres támadás után Egyiptom lezárta a rafahi átkelőt.

Cikk ajánló

 • Chile nyerte a Copa Americát

  A házigazda chilei válogatott nyerte meg - története során először - a labdarúgó Copa Americát, miután 11-esekkel legyőzte az esélyesebbnek tartott argentinokat.

 • Megdőlt a látogatórekord a Volt Fesztiválon

  Megdőlt a tavalyi 120 ezres látogatórekord a 23. Volt Fesztiválon, június 30. és július 4. között összesen 123 ezren buliztak a Lővér kempingben.

 • Hamilton nyerte a Brit Nagydíjat

  A címvédő Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a Forma-1-es Brit Nagydíjat vasárnap.

 • Több mint nyolcezren úszták át a Balatont

  A viadalon ezúttal is számos sportoló indult, többek között a férfi vízilabda-válogatott tagjai és Erdei Zsolt profi ökölvívó világbajnok is teljesítette a távot.

 • Életbe lépett a hőségriadó

  Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra az egész országra legalább másodfokú figyelmeztetést adott ki.

Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal

Hírlevél regisztráció


PCLand.hu

Metropol Ingatlan