Összecsaptak a bolíviai terrorizmusper vádlottjai

Legkevesebb 38 fogoly vesztette életét pénteken a Santa Cruz melletti Palmasola fegyházban lezajlott összecsapásban - közölték a La Paz-i hatóságok az ANSA olasz hírügynökség szerint. Más források 15 halottról tudnak.
A tartományi főváros, Santa Cruz különlegesen őrzött börtöne korábbi híradások szerint egyike annak a két fegyintézetnek, amelyekben a bolíviai terrorizmusper vádlottjait, köztük Tóásó Elődöt is őrizték. Azt egyelőre nem tudni, hogy a magyar férfit a történtek idején ebben a fegyintézetben őrizték-e.

A bolíviai rendőrség főparancsnoka, Alberto Aracena ezredes elmondása szerint az összecsapás a túlzsúfolt Palmasola börtön ellenőrzéséért robbant ki két épület foglyai között. A harcok egy gáztartály robbanásával kezdődtek, ami tüzet okozott az egyik épületben.

A foglyok közül többen tűzhalált haltak. A mintegy hatvan sebesült közül legalább heten válságos állapotban vannak, és várhatóan tovább emelkedik még a halálos áldozatok száma - mondta el a sajtónak a rendőrfőparancsnok, aki szerint 256 foglyot evakuáltak a Palmasolából.

Aracena ezredes szerint az "A" börtönszárny foglyai hajnalban felrobbantottak egy propángáztartályt a "B" börtönszárnyban. A helyi Erbol Radio híradása szerint a robbanás után lövések is dördültek.

A hatóságoknak négy óra elteltével sikerült újra ellenőrzésük alá vonni a börtönt. Beszámolók szerint a sebesülteket szállító mentőautók körül hozzátartozók tolongtak, hogy megtudják, kiket visznek el.

Helyi idő szerint dél körül még mindig füst szállt fel a Palmasolából, holott a hatóságok arról számoltak be, hogy már eloltották a lángokat.

A latin-amerikai börtönökben rendszerint a foglyok ellenőrzik a belső életet. A Santa Cruz-i Palmasolában 3500 foglyot őriznek, többnyire ügyük bírósági tárgyalásáig.

Tóásó Előd múlt pénteken tett vallomást a bolíviai "terrorista perben", amelynek 39 vádlottja a vád szerint összeesküvést szőtt a bolíviai elnök ellen.

A hivatalos verzió szerint bolíviai kommandósok 2009. április 16-án az akkor a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában rajtaütöttek az összeesküvők egy csoportján, lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot, valamint a román és magyar állampolgárságú Tóásó Elődöt pedig letartóztatták.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu