Bűnös a mészároló katonatiszt

Előre megfontolt gyilkosságok és gyilkossági kísérletek vádjában bűnösnek mondta ki a katonai esküdtszék pénteken Nidal Hasan őrnagyot, aki 2009-ben a texasi Fort Hoodban 13 katonatársát megölte, 31-et megsebesített és még egyre rálőtt.
Az ítélet nem okozott meglepetést, mert a palesztin származású katonai pszichiáter, aki saját védelmét látta el, a per folyamán elismerte, hogy ő ölte meg az iraki és afganisztáni bevetésre készülő társait, mert így akarta megvédeni tőlük muzulmán hittársait, akiket szerinte az Egyesült Államok ártatlanul támadott. Hasan azt állította, hogy átállt a másik oldalra a felfogása szerint az iszlám ellen vívott háborúban.

Az, hogy Hasan őrnagyot a hadbíróság méreginjekció általi halálra avagy életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéli-e, csak a tárgyalás ez után kezdődő, ítélethozatali szakaszában fog eldőlni. A 13 tisztből álló esküdtszék abban az esetben javasolhatja majd a halálos ítélet kimondását a hadbírónak, Tara Osborne ezredesnek, ha minden kétséget kizáróan bebizonyosodik, hogy a vádlott legalább két embert megölt és, ha a testület tagjai egyhangúlag arra a következtetésre jutnak, hogy legalább az egyikükkel előre megfontolt módon végzett.

Az amerikai fegyveres erőknél 1961 óta nem hajtottak végre kivégzést.

Hasan nem idéztetett be tanúkat és nem mondott védőbeszédet.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu