Orvlövészek támadták meg az ENSZ szakértőit

Az ENSZ vegyifegyver-szakértői megérkeztek a Damaszkusztól délnyugatra fekvő külvárosba, Muadamijába hétfőn, ahol múlt héten egy feltételezett gáztámadásban több százan életüket vesztették, és a csoport megkezdte az áldozatok vizsgálatát - közölte egy, a helyszínen tartózkodó orvos.
Ismeretlen orvlövészek többször rálőttek hétfőn Damaszkuszban az ENSZ vegyifegyver-szakértőinek egyik gépkocsijára, és használhatatlanná tették azt, amikor a szakértők az állítólagos múlt heti gáztámadás helyszínére tartottak - közölte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szóvivője.

„Nem azonosított orvlövészek szándékosan és több alkalommal rálőttek a (kormányerők és a felkelők közötti) ütközőövezetben a vegyifegyver-nyomozó csoport első járművére” - hozta nyilvánosságra közleményében Martin Nesirky, hozzátéve, hogy a gépkocsi használhatatlanná vált, és egy másik gépkocsit kellett forgalomba állítani helyette. Sebesülésről nem tett említést.

A golyóálló mellényt viselő ellenőrök konvoja szíriai biztonságiak kíséretében tartott a szíriai főváros keleti peremén fekvő Gúta térségébe, amely az ellenzéki erők ellenőrzése alatt áll. Ez az a hely, ahol múlt szerdán állítólag mérgesgáztámadás történt - az ellenzék és a nemzetközi közvélemény túlnyomó része szerint Bassár el-Aszad elnök erői részéről, amit a rezsim tagad.

„Ismételten hangsúlyozni kell: mindegyik fél részéről nagyobb együttműködés szükséges ahhoz, hogy a (szakértői) csapat biztonságban elvégezhesse fontos munkáját” - figyelmeztetett az ENSZ-szóvivő.

A damaszkuszi rezsim a lázadókat - saját kifejezésével a „fegyveres terroristacsoportokat” - vádolta hétfőn azzal, hogy lövéseket adtak le az ENSZ-ellenőrökre. Az állami televízió egy név nélkül nyilatkozó kormányilletékesre hivatkozott.

Már vizsgálják a történteket

Abu Karam orvos a helyszínről telefonon közölte: „az orvosokkal vagyok a Rauda mecsetben, és jelenleg a sebesülteket vizsgáljuk. Az orvosok és a szakértők a betegekkel beszélgetnek, és mintákat vesznek az áldozatoktól”.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi szervezet értesülése szerint a múlt szerdai támadás után 355 olyan ember halt meg Damaszkuszban és környékén, akik idegméreg hatására utaló tüneteket mutattak.

A brit kormány álláspontja szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyöntetű támogatása nélkül is lehetséges választ adni a szíriai vegyifegyver-támadásra. A német kormány jelezte: támogatna egy esetleges nemzetközi katonai beavatkozást Szíriában, ha megerősítést nyerne, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök vegyi fegyvert vetett be ellenfeleivel szemben.

A francia külügyminiszter úgy nyilatkozott az Europe 1 nevű rádiónak, hogy „arányos válasz” várható a szíriai vegyifegyver-támadásra, s ezt a témát a következő napokban vitatják meg a partnerországokkal. Laurent Fabius szerint egyértelmű, hogy az ideggáztámadást a szíriai kormányerők hajtották végre. „Vegyifegyver-támadást történt, s ezért az Aszad-rezsim felelős, így válasznak kell következnie” - mondta Fabius. Hozzátette: még nincs döntés a szíriai katonai beavatkozásról, és a BT egyetértése nélkül ez problematikus lenne.

Törökország közölte: kész csatlakozni egy Szíria elleni nemzetközi koalícióhoz, még akkor is, ha az ügyben az ENSZ BT nem jut konszenzusra. „Az ENSZ-nek az ellenőrök vizsgálata után határoznia kell a szankciókról. Általánosságban a nemzetközi közösség olyan katonai műveleteit támogatjuk, amelyek rendelkeznek az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazásával, azonban ha nem születik ilyen döntés, akkor meg kell fontolni más lehetőségeket is” - mondta a török külügyminiszter. Ahmet Davutoglu hozzátette: jelenleg 36-37 ország gondolkodik ilyen „egyéb lehetőségeken”.

Moszkva aggódik

Moszkvában mélységes aggodalommal fogadták washingtoni hivatalos személyek elmúlt napokban tett kijelentéseit arról, hogy az amerikai hadsereg kész „beavatkozni” a szíriai konfliktusba - közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn az amerikai kollégájával, John Kerryvel folytatott telefonbeszélgetése során. Lavrov szerint bizonyos washingtoni körök - beleértve azokat, amelyek egyre aktívabban sürgetik, hogy legyen katonai beavatkozás „az ENSZ megkerülésével” - nyíltan kísérletet tesznek arra, hogy semmibe vegyék azokat a közös orosz-amerikai erőfeszítéseket, amelyek célja a válság békés rendezésének szentelt nemzetközi konferencia összehívása. Szergej Lavrov felszólította Washingtont: „tartózkodjon attól, hogy erőszakkal nyomást gyakorol a damaszkuszi vezetésre, ne üljön fel a provokációknak, és törekedjen arra, hogy normális feltételek jöjjenek létre az ENSZ-szakértőkből álló küldöttség alapos, objektív helyszíni vizsgálatának elvégzéséhez”.

Kína jelezte: támogatja az ENSZ-szakértők független, tárgyilagos és szakszerű vizsgálatát Szíriában.

Az Egyesült Államok kudarcot vallana, ha úgy döntene, hogy katonai műveletet indít Szíria ellen - jelentette ki a szíriai elnök az Izvesztyija című orosz lapnak adott, hétfőn megjelent interjúban. „Kudarc vár az Egyesült Államokra, ahogy minden korábbi, általa indított háborúban, Vietnamtól kezdve mostanáig” - mondta Bassár el-Aszad arra a kérdésre, mi történik, ha Washington a szíriai katonai beavatkozás mellett dönt.

A szíriai elnök szerint a józan észnek ellentmondanak és politikai indíttatásúak a vegyifegyver-támadásról szóló amerikai és nyugati vádak. „Talán bevethet vegyi- vagy bármilyen más tömegpusztító fegyvert egy állam olyan helyen, ahol a hadseregét összpontosította?” - érvelt Aszad, mondván, hogy abban a körzetben, ahol a kormányerők állítólag vegyi fegyvert vetettek be, valójában nem létezik jól meghatározható frontvonal a hadsereg és a lázadók között. A szíriai elnök hozzátette, a kormányerőknek a lázadók felett aratott sorozatos győzelme áll a nyugati vádak mögött.

Peking független és szakszerű vizsgálatot szeretne

Kína támogatja az ENSZ-szakértők független, tárgyilagos és szakszerű vizsgálatát Szíriában az állítólagos vegyifegyver-használattal kapcsolatban - jelentette ki a kínai külügyminiszter hétfőn, miközben óvatos választ és politikai megoldást sürgetett a szíriai helyzetre.

Vang Ji a külügyminisztérium honlapján elhelyezett közleményében közölte, hogy Peking szoros figyelemmel követi a Szíriában bevetett vegyi fegyverekről szóló jelentéseket, s megerősítette, hogy országa határozottan ellenzi az ilyen típusú fegyverek használatát, függetlenül attól, kik alkalmazzák azokat.

A szíriai ellenzék korábban, amikor már az ENSZ-szakértők az országban tartózkodtak, azzal vádolta meg a kormányerőket, hogy vegyi fegyvereket vetettek be, ezzel mintegy 500 és 1300 közötti számú ember halálát okozva.

Kína támogatja a világszervezet titkárságát abban, hogy a vonatkozó ENSZ-határozatokkal összhangban mielőbb független, objektív, méltányos és szakszerű vizsgálatot kezdeményezzen annak kiderítésére, mi történt valójában - hangoztatta a miniszter.

Izrael szerint egyértelmű a támadás

Izrael szerint „a napnál is világosabb”, hogy a szíriai rezsim a minap vegyi fegyvert vetett be saját népe ellen.

Juvál Steinic, Izrael nemzetközi kapcsolatokért és hírszerzésért felelős minisztere hétfőn egy sajtótájékoztatón kijelentette: „A napnál is világosabb, hogy a Bassár el-Aszad vezette rezsim vegyi fegyvert használt, és nem ez volt az első eset. A különbség az, hogy most nem a harcokban részt vevő ellenzéki erők ellen vetette be azt, hanem saját polgári lakossága ellen”.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu