Az egymilliomodik menekült gyermek nem csupán egy statisztikai adat

A közel 1 millió 800 ezer szír menekült több mint fele gyermek.
Megrázó képek járták be a világsajtót a múlt heti szíriai vegyifegyver-támadás után: a fehér vásznakba csavart holttestek közt kamaszok, kisgyermekek, csecsemők testét láthattuk. A Szíria legsötétebb órájaként is aposztrofált támadásban több száz gyermek vesztette életét. A számok is azt mutatják, hogy a szír konfliktus egy nemzedék túlélését és jólétét fenyegeti. Az országból elmenekülők közt most már több mint egymillió a gyermekek száma.

– Az egymilliomodik menekült gyermek nem csupán egy statisztikai adat – figyelmeztet Anthony Lake, az UNICEF ügyvezető igazgatója. – Ez egy igazi kisgyerek, akit elszakítottak az otthonától, a fél családjától is, és olyan borzalmakat élt át, hogy azt mi alig tudjuk felfogni. Ez mindannyiunk szégyene, mert miközben azon dolgozunk, hogy enyhítsük azoknak a szenvedéseit, akiket ez a válság sújt, a világ közössége nem képes viselni a felelősséget, amellyel például ennek a gyermeknek tartozik. Kérdezzük meg magunktól: meddig hagyhatjuk még cserben tiszta lelkiismerettel a szíriai gyerekeket?A tavaly 22,5 millió fősre becsült Szíria lakosságának lassan egytizede választja hazája helyett az életet. A legtöbben Libanonba, Törökországba, Irakba és Egyiptomba menekülnek, de egyre többen választanak észak-afrikai és európai államokat is. Az év első hét hónapjában 502 szír kért Magyarországon menedékjogot, a jelentkezők száma hónapról hónapra nő. Januárban még csak negyvenen, júliusban már több mint százan kértek segítséget hazánktól. Hat kisgyermek érkezett szülő vagy kísérő nélkül, számos gyermek pedig a családjával.

A gyermekeket ráadásul nem csak fizikai megrázkódtatás, félelem, stressz, lelki trauma fenyegeti. Az UNICEF és az UNHCR, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága kiemelte, hogy gyermekmunkának, korai házasságba kényszerítésnek, esetlegesen szexuális kizsákmányolásnak és emberkereskedelemnek vannak kitéve a menekültek. Jordániában, Libanonban és Irakban több mint 3500 olyan gyermek él, aki kísérő nélkül vagy családjától elszakítva lépte át a határt.

A menekülttáborokban élő gyermekeket az UNHCR regisztrálja, személyazonosságot adnak nekik, a menekültként világra jövő újszülötteknek pedig születési okmányokat adnak, hogy ne váljanak hontalanokká. Csak 2013 végéig 3 milliárd dollárra van szükség a menekültek legégetőbb szükségleteinek kielégítésére, és ennek az összegnek csupán bő egyharmada biztosított. Leginkább a gyerekek oktatásához, egészségügyi ellátásához van szükség forrásokra.

Vallomás - „Szeretem Szíriát”

A házunkban voltunk, amikor bombázni kezdték. Sírtunk. Azután eljöttünk ide, Libanonba. Szeretem Szíriát. Hiányzik. Szerettem a barátaimat, és szerettem a testvéreimmel játszani. Én vigyázok a nővéremre, Labibára. Megfürdetem, felöltöztetem és megfésülöm. Azután játszunk. Gyermekorvos akarok lenni. Az összes gyerek eljöhet majd hozzám, akkor is, ha nincs pénze. Megírom nekik a receptet, és odaadom nekik a gyógyszereket. És injekciót is, ha kell.

Aja - A 8 éves kislány szüleivel, négy nővérével – egyikük Down-szindrómás –  és két bátyjával él egy libanoni menekülttábor egyik sátrában.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu