Nem bünteti főhőseit

A magyarul Totál szívás címre hallgató Breaking Bad rajongóinak az ötödik évad végén búcsút kell inteniük kedvenc műsoruknak – hazánkban egyelőre csak a harmadik évadban jár az RTL Klubon futó sorozat, így a hazai rajongóknak még van mit nézniük egy darabig.
Vince Gilligan nehezen jegyzi meg, hogy már múlt időben kellene beszélnie a sorozatáról. – Folyamatosan jelen időben beszélek róla, pedig múlt időben kellene, és ez most újfent elszomorított – mondja nevetve, miközben többszörös díjnyertes sorozatának fináléjáról beszél. Miközben megpróbálja elképzelni életét úgy, hogy már nem a kémiatanárból drogdílerré avanzsált, Bryan Carston alakította Walter White történetének krónikása, néhány titkába is beavat.

Biztos volt abban, hogy most be akarja fejezni a sorozatot?
– Volt erről néhány egészen civilizált vitám. Igazi veszekedés egyikből sem lett, de Bryan Carston is megkérdezte, amit most ön. Sőt, a Sony és az AMC is. Kreatív és személyes okokból szívesen folytattam volna a végtelenségig. De akkor akartam befejezni, amikor még nem járt le a sorozat szavatossága.

A rajongók véleménye mennyire érdekelte?
– Fóbiám van azzal kapcsolatosan, hogy rákeressek a nevemre a Google-ben. A dolog hátterében az áll, hogy túlzottan is érdekelne, mit írnak rólam. Ha elkezdenék rajongói véleményeket keresni az interneten, örökre eltűnnék a nyúl üregében. Ha valaki mentálisan, spirituálisan és érzelmileg egészséges, akkor meg tudja állni, hogy teljesen beszippantsa ez a világ, de rólam ez nem mondható el, így hát bölcsebb, ha el sem kezdek kutakodni ilyen ügyekben.

Bryan Carston és Aaron Paul tetoválást készíttetett a sorozat címével, hogy így is emlékezzenek. Ön is beszállt ebbe a kezdeményezésbe?
– Nem csináltattam tetoválást, nem vagyok az a típus. Nem mintha félnék a tűtől vagy attól, hogy mennyire fájhat.

Amikor elkezdte a sorozatot, tudta, mi lesz a befejezés?
– Nagyon imponálónak találom, hogy J. K. Rowling tudta, mivel fejezi majd be a Harry Potter-sorozatot. Nekem is voltak ötleteim, de mindegyiket elég hamar elvetettem. Az utolsó évadban például nagyon sok lehetőséget számba vettünk – sőt, szinte minden lehetőséget. Ez tovább tartott, mint gondoltam volna.  

Elérzékenyült, hogy vége?
– Albuquerque-ben írtam az utolsó rész forgatókönyvének utolsó oldalát – sőt, az utolsó bekezdést –, amikor elkezdtem sírni, mert tudatosult bennem: ennyi volt. Soha többet nem írhatok erről a karakterről. Rengeteg harc volt benne, több száz óra és sok érzelem. Nehéz hat év volt. Tudtam, hogy nagyon szomorú lesz befejezni, de ettől még így volt helyes.

Film lehet még belőle?
– Nagyon meglepne. Minden sorozat más, és nagyszerű, ha egy tévésorozatnak van filmes változata is. De a sajátom esetében mindig úgy éreztem, hogy igazságtalan lenne a sorozattal szemben.

Mi az, amit elárulhat a be­fejezésről?
– Az ilyen típusú kérdésekkel nagyon vigyáznom kell, mert nem akarom senkinek sem elrontani a meglepetést. Az írótársaim és én nem büntetni akartuk a karaktereket, az utolsó három részben az volt a célunk, hogy a lehető legkielégítőbb módon érjen véget a sorozat. Én nagyon elégedett vagyok azzal, ahogy vége lett. Ezzel nem azt mondom, hogy a vége szomorú vagy boldog. Inkább azt mondom, hogy megfelelő.

Névjegy – Vince Gilligan

1967-ben született Virginiában.
Író, forgatókönyvíró, rendező, producer.
1995–2002 közt dolgozott az X-aktákon, kezdetben kreatív konzultánsként, majd producerként.
2008-ban hozta létre a Breaking Bad – Totál szívást, íróként, producerként és rendezőként is közreműködött a sorozatban.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu