Lemondott a brazli külügyminiszter

Lemondott Brazília külügyminisztere, Antonio de Aguiar Patriota azt követően, hogy egy bujkáló bolíviai ellenzéki szenátor Brazíliába segítése diplomáciai konfliktust okozott a két ország között.
Dilma Rousseff köztársasági elnök elfogadta Patriota lemondását, és bejelentette, hogy a miniszter a jövőben országa ENSZ-nagyköveti tisztét fogja betölteni. A jelenlegi ENSZ-képviselő, Luiz Alberto Figueiredo pedig átveszi a külügyi tárca vezetését.

Az államfő hivatalosan az ENSZ-nagyköveti szék megüresedésével indokolta Patriota távozását, ám hivatalos források szerint annak oka egyértelműen az, hogy a múlt hét végén brazil diplomaták és állami tisztviselők segítségével az országba érkezett Roger Pinto bolíviai szenátor - Evo Morales elnök egyik legismertebb ellenlábasa -, aki tavaly május óta már Brazília La Paz-i nagykövetségén tartózkodott. A szenátor a kormány általi üldöztetésről panaszkodott, és politikai menedékjogot kért a szomszédos országtól, amit meg is kapott. La Paz viszont mindeddig nem adta meg neki az engedélyt Bolívia elhagyására. Pintót a brazil nagykövetség hivatali autójával szállították a határra, ahonnan egy brazil szenátor magánrepülőgépén Brazíliavárosba utazott. Egyes diplomaták szerint hazájában halálos veszélyben volt.

Bolívia kormánya - amely egyebek között korrupcióval vádolta az ellenzéki szenátort - hivatalosan magyarázatot kért Pinto kiszöktetésére.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu