Tömegbaleset három halottal - több sérült életveszélyes állapotban

Hárman meghaltak és mintegy huszan megsérültek abban a péntek reggeli balesetben, amelyben egy kamion, három mikrobusz és öt személyautó ütközött össze az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 26-os kilométernél.

Őrizetbe vették a bolgár sofőrt

Őrizetbe vették azt a bolgár kamionost, aki a gyanú szerint a három halálos áldozatot követelő, péntek hajnali tömegbalesetet okozta az M5-ös autópályán - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság péntek este a rendőrség honlapján.

"Az eset kapcsán közúti baleset okozásának bűntette miatt indult eljárás. A baleset okozásával megalapozottan gyanúsítható 26 éves bolgár férfit a rendőrség őrizetbe vette" - olvasható a közleményben. Az eljárást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja le.

Hat sérült állapota életveszélyes

Hatan életveszélyes állapotban vannak azok közül, akik az M5-ös autópályán péntek hajnalban történt három halálos áldozatot is követelő tömegszerencsétlenségben sérültek meg - közölte a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet

Az összesen 33 - nagyrészt külföldi - sérültet öt kórházban látják el: a Péterfy Sándor utcai Baleseti Központban, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában (korábbi honvédkórház), az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban (Merényi kórház), Cegléden, a Toldy Ferenc Kórházban és Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Kórházban.

A GYEMSZI közleménye szerint az Egyesített Szent István és Szent László Kórház traumatológiai osztályára 11 súlyos sérültet szállítottak, közülük négyen életveszélyes állapotban vannak. A műtétek folyamatosan zajlanak két műtőben.

A honvédkórházban négy sérültet láttak el, közülük kettőnek az állapota életveszélyes.

A Péterfy Sándor utcai Baleseti Központba szintén 11 sérültet szállítottak: közülük hárman ambuláns ellátást kaptak, és már távoztak. A nyolc felvett betegből két gyermeket ambulánsan ellátott hozzátartozója saját felelősségére elvitt a kórházból. Két másik gyermeket az intenzív osztályon, további két gyermeket a gyermekosztályon ápolnak.

A ceglédi Toldy Ferenc Kórházba hat sérültet szállítottak. Három felnőtt közül ketten súlyos sérültek, egyikük műtéti ellátást igényel. A harmadik felnőtt állapotát figyelik. A három 18 év alatti fiatal könnyű sérülést szenvedett, ambuláns ellátásban részesültek.

A Bács-Kiskun Megyei Kórházba mentőhelikopterrel szállítottak egy sérültet, aki az intenzív osztályra került. Állapota stabil.

Leszállt a román légierő gépe

Az M5-ös autópályán péntek kora reggel történt tömegbalesetben hárman meghaltak - mindhárman román állampolgárok -, 31-en megsérültek.
Victor Ponta román miniszterelnök a balesetet követően bejelentette: egy kórházi felszereléssel ellátott katonai repülőgép indul orvos csoporttal kora délután Budapestre, hogy segítséget nyújtson a kórházakban ápolt romániai sérültek ellátásában, és lehetővé tegyék hazaszállításukat.

Hardy Mihály elmondta: a román légierő egy C27-es Spartan típusú katonai szállítógépe szállt le a Liszt Ferenc-repülőtéren, az 1-es terminál közelében.

Fogadása különleges szervezést igényelt, hiszen ilyen esetben rendőri felvezetést kapnak az utasok, akiknek a biztonságát is garantálni kell, illetve különleges okmányellenőrzést végeznek. Minderre kialakult menetrenddel rendelkeznek és a reptér együttműködik a megvalósításában a hatóságokkal - tette hozzá.
Hardy Mihály közölte: úgy tudja, hogy a tömegbaleset áldozatainak hozzátartozói is érkeztek a géppel.

Feloldották az útzárat

Ismét zavartalanul járható az M5-ös autópálya Bács-Kiskun megyei szakaszán a Budapest felé vezető pályatest - közölte honlapján a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken kora délután. Az autópálya Pest megyei szakaszán továbbra sem lehet közlekedni a főváros irányába. Az M5-ösön történt péntek reggeli tömegbalesetben hárman meghaltak, 31 sérültet pedig kórházba szállítottak. Egy ember állapota válságos, de több súlyos, életveszélyes sérült van, őket már vagy megműtötték vagy műtétre várnak. A sérültek több mint fele külföldi állampolgár. A román külügyminisztérium azt közölte, hogy az áldozatok román állampolgárok.

Életveszélyes állapotban a sérültek

Az M5-ösön történt péntek reggeli tömegbaleset helyszínéről 31 sérültet vittek kórházba, közülük egynek válságos az állapota, de több súlyos, életveszélyes sérült van, őket már vagy megműtötté vagy műtétre várnak.A sérültek több mint fele külföldi állampolgár. A baleset helyszínéről tíz sérültet - hat felnőttet és négy gyereket - a budapesti Péterfy Sándor utcai baleseti központba szállítottak - tájékoztatta az intézmény az MTI-t.

Tóth Ferenc, a Péterfy utcai baleseti központ intézetvezető főorvosa az MTI-nek elmondta: a gyerekek között van, aki már átesett a műtéten, mások még előtte állnak. Két gyereket ápolnak az intenzív osztályon. A négy felnőtt közül kettőt vettek fel az intézménybe, két sérültet a vizsgálat után elengedtek.

Hét külföldi sérült

A sérültek jellemzően csonttöréseket, koponya és hasi sérüléseket szenvedtek - sorolta a főorvos. A tíz beteg közül hét külföldi (három gyerek és négy felnőtt), de az állampolgárságukról egyelőre nem tudott tájékoztatást adni a főorvos. Annyit elmondott, hogy van közöttük román állampolgár is. Pontosabb tájékoztatást a kora esti órákra ígért az intézményvezető.

Szalisznyó Ilona, a ceglédi Toldy Ferenc Kórház kommunikációs vezetője arról tájékoztatott, hogy hozzájuk hat embert vitt a mentőszolgálat, három román állampolgárt és három kurd nemzetiségűt. A sérültek között három felnőtt van, kettőnek súlyos a sérülése: mindketten lábszártörést szenvedtek, egyiküket műtik. Egy embert megfigyelésre a kórházban tartanak gerinczúzódás miatt, három 18 évesnél fiatalabb sérültet pedig ambulánsan látnak el.

Bálványossy Péter, a Merényi Gusztáv Kórház traumatológiai osztályának vezetője korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy kórházukba 11 súlyos sérültet vittek, közülük négy-öt ember állapota életveszélyes. A sérültek között román, bolgár, szerb és török állampolgárok is vannak.

Zsíros Lajos ezredes, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának orvos igazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a honvédkórházba négy sérültet vittek a baleset helyszínéről, közülük kettő állapota életveszélyes, sürgősségi műtéti beavatkozás zajlik náluk.

Tömeges sérülésekkel járó balesetek Magyarországon

2010. június 2. - Két személy- és két kisteherautó, valamint két kamion ütközött a 85-ös úton a bágyogszováti lehajtónál. A tömeges karambol kiváltó oka az volt, hogy egy, az út szélén veszteglő teherkocsiba egy másik jármű belelökött egy harmadik kocsit, majd ezeknek további járművek is nekicsapódtak. A balesetben egy ember súlyos, kettő könnyebb sérülést szenvedett.

2010. július 17. - Egy halálos áldozata és tíz sérültje volt annak a balesetnek, amely a 44-es út tiszaugi leágazásánál történt. Egy személygépkocsi Békéscsaba felől Tiszaug irányába készült lekanyarodni, és amikor lassított, a mögötte haladók egymásba rohantak. Három autó csúszott így egymásba, az utolsóba egy kamion csapódott.

2010. július 23. - Öt személygépkocsi és két teherautó ütközött össze a 8-as főúton Somlóvásárhelynél. Egy férfi súlyosan megsérült, további három ember könnyebb sérüléseket szenvedett.

2011. február 7. - Hat autó ütközött össze a 4-es számú főút Nyíregyháza és Kisvárda közötti, berkeszi szakaszán. A tömeges karambolban többen megsérültek. A hat személygépkocsi ütközését feltehetően az váltotta ki, hogy a járművezetők a nagy ködben nem tartottak megfelelő követési távolságot.

2011. június 20. - Hegyeshalom mellett egy szlovák rendszámú kamion összekoccant egy lengyel nyerges vontatóval, majd a túlsó útpályára áttérve frontálisan egy cseh turistákat szállító buszba rohant. A karambol következtében ketten, a szlovák kamion sofőrje és a cseh busz váltósofőrje meghaltak, 22 ember súlyosan, 29 pedig könnyebben megsérült.

2011. június 21. - Egy román autóbusz a Zala megyei Csörnyeföld közelében összeütközött egy Szlovénia felől érkező kamionnal. A balesetben a helyszínen öten meghaltak, 27 sérültet szállítottak a nagykanizsai kórházba, akik közül egy később elhunyt.

2011. szeptember 20. - Debrecen felől Mikepércs irányába közlekedő kamion forgalmi okok miatt hirtelen fékezett, s áttért a menetiránya szerinti baloldalra. A szerelvénybe ezt követően ütközött a szemből szabályosan közlekedő menetrend szerinti autóbusz, amelybe egy másik teherautó és egy személyautó is belerohant hátulról. A balesetben 28-an sérültek meg, közülük 9-en súlyosan.

2011. október 31. - Tizennégyen életüket vesztették, egy ember életveszélyes, egy pedig súlyos sérülést szenvedett abban a közúti tömegszerencsétlenségben, amelyben két román jármű ütközött az M43-as autópálya Csongrád megyei szakaszán. Egy faanyagot szállító, Szeged irányába tartó román kamion egy enyhén balra ívelő kanyar után átszakította a szalagkorlátot, oldalára borult, és a szemben lévő pályatesten frontálisan összeütközött egy Makó felé tartó, szintén román kisbusszal, amely a felismerhetetlenségig összeroncsolódott.

2012. június 30. - Egy ember meghalt, tízen megsérültek a röszkei határátkelőnél történt tömegbalesetben: egy török rendszámú, veszélyes anyagokat szállító kamion hátulról belerohant a kocsisorba. A balesetben egy középkorú férfi vesztette életét, aki a leghátsó autóban ült. Ketten, egy kislány és egy felnőtt életveszélyes állapotba kerültek, öten súlyos, heten könnyű sérüléseket szenvedtek.

2012. december 16. - Egy román rendszámú pótkocsis kamion okozott tömeges balesetet az M31-es autópályán a jeges úton, a balesetben hárman könnyebben megsérültek.

2013. március 12. - Az M3-as autópálya Nyíregyháza felé vezető oldalán egy személygépkocsi nekiütközött egy előtte haladó autónak. Az ütközés következtében összesen hat jármű szaladt egymásba, hárman megsérültek, egy 7 éves kisfiú súlyosan.

2013. március 14. - Több mint ötven jármű ütközött össze az M7-es autópályán Szabadbattyánnál, egy ember meghalt, a súlyos- és könnyű sérültek száma negyven felett volt. Több mint tíz beszorult embert mentettek ki a roncsokból.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu