Életfogytiglan a Muzulmán Testvériség híveinek

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte egy katonai törvényszék a Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet tizenegy tagját kedden Egyiptomban, akik a hatóságok vádjai szerint katonákra támadtak és felgyújtottak három templomot egy augusztusi lázongás során Szuez városában.
Az ügyben további 45 embert ötéves börtönre ítéltek, nyolc iszlamistát pedig felmentettek.

Az elítéltek a törvényszék szerint egyebek mellett felgyújtották a hadsereg kilenc páncélozott járművét, kormányzati épületeket támadtak meg és utakat barikádoztak el Szuezben augusztus 14-én.

A 30 halálos áldozatot követelő szuezi zavargások azzal kapcsolatban törtek ki, hogy az egyiptomi biztonsági erők aznap erőszakkal feloszlatták a Muzulmán Testvériség két békés ülősztrájkját Kairóban, több mint ezer ember halálát okozva. Az iszlamista szervezet tagjai azért tiltakoztak, mert a hadsereg július 3-án elmozdította Mohamed Murszi államfőt, akit tavaly a Muzulmán Testvériség támogatásával választottak meg.

A tüntetések feloszlatását követően a rendőrség a Muzulmán Testvériség több száz tagját, köztük legfőbb vezetőit is letartóztatta és perbe fogta, Egyiptom egy vezető igazságügyi tanácsadó testülete hétfőn pedig a hatalmat magához ragadó hadsereg ősellenségének számító szervezet feloszlatását javasolta. Murszit július eleje óta ismeretlen helyen tartják fogva, és számos bűncselekménnyel vádolják.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu