Obama: elkerülhető a katonai csapás

Barack Obama amerikai elnök hétfőn lehetségesnek nevezte a Szíriára mérendő amerikai katonai csapás elkerülését, ha „valósnak” bizonyul az az orosz és szíriai indítvány, amely szerint Damaszkusz nemzetközi felügyelet alá helyezné vegyi fegyvereit.
Az amerikai szenátus - szintén az orosz javaslatra hivatkozva - elhalasztotta a támadás jóváhagyásáról szerdára kitűzött próbaszavazást.

Obama elnök, aki hétfőn hat nagy amerikai tévéállomásnak adott interjút, hogy megindokolja a Szíria ellen kilátásba helyezett katonai fellépést, "potenciálisan pozitív fejleménynek", sőt, "potenciális áttörésnek" nevezte a javaslatot, de arra figyelmeztetett, hogy azt fenntartásokkal kell fogadni.

„Fenn kell tartanunk ezt a nyomást”

Hozzátette: John Kerry külügyminiszter feladatául kapta, hogy tisztázza Oroszországgal, mennyire komoly a javaslat. Szavai szerint az amerikai kormány nem akarja, hogy egy pusztán megakasztó vagy késleltető taktika csökkentse a Szíriára nehezedő nyomást. „Fenn kell tartanunk ezt a nyomást, ezért holnap ennek ellenére beszélek a nemzetnek arról, hogy ezt miért tartom fontosnak” - mondta a CNN-nek nyilatkozva az elnök.

Obama hangoztatta, hogy egy áttörés a szíriai vegyi fegyverek felett gyakorolt ellenőrzés terén még nem oldaná meg a Szíriában zajló "szörnyű konfliktust, de azt kedvezően értékelné, "ha katonai akció nélkül el tudnánk érni ezt a korlátozott célt".

Barack Obama a PBS-nek azt mondta, hogy egy Szíriával kapcsolatos diplomáciai kezdeményezés lehetősége már a múlt héten, a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a G20-csoport csúcstalálkozója alatt folytatott tárgyalásuk alatt felmerült. „Voltak ilyen megbeszéléseim. És ez a folytatása (volt) azoknak a megbeszéléseknek, amelyeket Putyin elnökkel egy jó ideje folytattam” - mondta.

Aszad: Washington „készüljön fel mindenre”

Eddig 189 állam csatlakozott a vegyi fegyverek betiltásáról szóló nemzetközi egyezményhez, amelynek elfogadására hétfőn szólította fel Oroszország Szíriát.
 

Az amerikai elnök úgy vélekedett, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje nem rendelkezik megfelelő katonai képességekkel ahhoz, hogy amerikai katonai fellépés esetén hitelt érdemlő válaszcsapást mérjen az Egyesült Államokra. Obama ezzel arra reagált, hogy Aszad a CBS amerikai tévének adott interjújában kijelentette: Washington „készüljön fel mindenre”, mivel egy amerikai támadás „közvetlen és közvetett következményekkel fog járni”.

Ugyanakkor elismerte, hogy lehetségesek "asszimetrikus" válaszlépések Irán vagy a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet részéről, de - mint mondta - az Egyesült Államok napi rendszerességgel megküzd hasonló biztonsági kihívásokkal.

Obama nem biztos a kongresszusi támogatásban

Moszkvában jelenleg is dolgoznak a szíriai vegyifegyver-készletek nemzetközi ellenőrzésére vonatkozó terven, és azt hamarosan beterjesztik az ENSZ-ben, illetve a vegyi fegyverek betiltását ellenőrző nemzetközi szervezetnél - közölte kedden Szergej Lavrov külügyminiszter.

Obama bevallotta, hogy vannak kételyei a Szíria elleni katonai beavatkozás kongresszusi támogatásának megszerzésével kapcsolatban. „Nem mondanám, hogy biztos vagyok benne” - mondta az elnök. Azt is elismerte, még nem döntötte el, hogy a kongresszusi elutasítás esetén elrendelné-e Szíria megtámadását.

Az elnök úgy vélekedett, hogy a washingtoni törvényhozásnak is időre van szüksége annak megértéséhez, ami Szíriával kapcsolatban történik, s kijelentette, hogy ezzel kapcsolatban "hetekre gondol".

Elhalasztják a próbaszavazást

Harry Reid, a szenátusi demokrata többség vezetője közben közölte, hogy a szövetségi törvényhozás felsőháza elhalasztja a Szíria elleni katonai csapásról szerdára kitűzött próbaszavazást.

Reid munkatársai szerint a döntés hátterében a Szíria körül kialakult helyzet bizonytalansága áll, különösképpen az, hogy Oroszország a jelek szerint most segít olyan kiutat találni, amely révén elkerülhető lenne az amerikai katonai csapás. Ugyanakkor kijelentették, hogy a próbaszavazást még a héten megtartják majd.

A szenátusi republikánusok két "héjája", John McCain és Lindsey Graham közös közleményben sürgette a kongresszustól a katonai fellépés jóváhagyását, mert - mint kifejtették - az további lehetőséget adna Obama elnöknek arra, hogy nyomást gyakorolhasson Moszkvára és Damaszkuszra annak érdekében, hogy Aszad kezéből "kivegyék a vegyi fegyvert".

Franciaország BT-határozatot kezdeményez

Franciaország határozattervezetet terjeszt be az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé Szíria vegyifegyver-készletének felszámolásáról, "súlyos következményeket" kilátásba helyezve arra az esetre, ha Damaszkusz ellenállna - közölte kedden Laurent Fabius francia külügyminiszter.

A tervezet felszólítja Szíriát, hogy hozza nyilvánosságra, milyen vegyi fegyverei vannak, helyezze nemzetközi felügyelet alá, és szerelje le azokat - közölte Fabius.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában vétójoggal rendelkező állandó tag Franciaország diplomáciai vezetője közölte, a hét második felében Kínába, jövő hét elején pedig Oroszországba utazik, hogy tárgyaljon a Szíria elleni BT-határozatok elfogadását többször is megakadályozó két nagyhatalommal.
 

ELŐZMÉNY

Oroszország már több mint 30,6 ezer tonna mérgező harci anyagot semmisített meg, ami a Szovjetuniótól még a hidegháború idejéből "örökölt" vegyifegyver-készleteinek több mint 76 százalékát jelenti.
 

Szíria üdvözli az orosz kezdeményezést, miszerint Damaszkusz helyezze nemzetközi felügyelet alá vegyifegyver-készletét - jelentette ki hétfőn Moszkvában Valíd Moallem szíriai külügyminiszter.

A szíriai diplomácia vezetője - aki hétfőn Moszkvában közös asztalhoz ült orosz kollégájával - Szergej Lavrovnak arra a nyilatkozatára adott választ, amelyben Oroszország felszólította Szíriát: helyezze nemzetközi felügyelet alá vegyifegyver-arzenálját, hogy elkerülje a nyugati katonai csapást. „Figyelmesen hallgattam Szergej Lavrov erről szóló nyilatkozatát. Ez ügyben kijelentem: Szíria üdvözli az orosz kezdeményezést, a szíriai vezetés ugyanis a szívén viseli állampolgárainak életét és az ország biztonságát.” Moallem hozzátette: „Üdvözöljük továbbá az orosz vezetés bölcsességét is, amellyel megpróbálja megelőzni a népünk elleni amerikai agressziót”.

Lavrov egyébként jelezte: Moszkva nem csupán a vegyi fegyverek nemzetközi felügyelet alá helyezését, hanem ezt követő megsemmisítésüket is sürgeti, akárcsak azt, hogy Szíria teljes jogú tagként csatlakozzon a Vegyifegyver-tilalmi Szervezethez (OPCW). Az orosz diplomácia vezetője hozzátette: Moszkva számít Damaszkusz gyors és remélhetően pozitív válaszára.
 

REAKCIÓK

Irán üdvözli az orosz kezdeményezést, miszerint Damaszkusz helyezze nemzetközi felügyelet alá vegyifegyver-készletét - közölte kedden az iráni külügyminisztérium. Az Iráni Iszlám Köztársaság támogatja az orosz kezdeményezést, úgy gondoljuk, az véget vethet az erőszaknak a térségben, és meggátolhatja a Szíria elleni katonai akciót - mondta sajtótájékoztatóján Marzie Afgám külügyi szóvivő. „Szeretnénk elérni a régió megtisztítását a tömegpusztító fegyverektől, s ebbe a szíriai lázadócsoportok által birtokolt vegyi fegyverek is beletartoznak” - tette hozzá.

Az izraeli elnök kétségét fejezte ki hétfőn este azzal az orosz javaslattal kapcsolatban, amelynek értelmében nemzetközi felügyelet alá helyeznék a szíriai vegyi fegyvereket. A javaslat problematikus, mivel a szíriai kormány „nem megbízható” - mondta Simon Peresz államfő az Izraeli Sajtótanács alapításának 50. évfordulóján tartott ünnepségen. „A szíriaiak már megmutatták, hogy megbízhatatlanok és nem számíthatunk a tisztességükre” - idézte Peresz kijelentését egy közleményben az izraeli elnöki hivatal.

Az Arab Liga is üdvözölte az orosz kezdeményezést. Nabíl el-Arabi, a pánarab szervezet főtitkára politikai megoldást akar találni a két és fél éve tartó, több mint százezer halálos áldozattal járó szíriai polgárháború befejezésére.

Oroszország saját magának akar menekülőutat nyerni azzal a javaslatával, hogy a szíriai vegyi fegyvereket helyezzék nemzetközi felügyelet alá - jelentette ki Laurent Fabius francia külügyminiszter, hozzátéve, hogy a nyugati országok határozottsága kifizetődött. "Úgy gondolom, Vlagyimir Putyin orosz elnök talált saját magának egy vészkijáratot, mert már nagyon nyomasztó számára sziklaszilárdan ragaszkodni Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz" - mondta Fabius. Hozzátette, hogy szerinte Oroszország hirtelen irányt váltott, ami érdekes, de óvatosságra is int. "Érdeklődéssel fogadjuk a javaslatot, de egyúttal óvatosan. Érdeklődéssel azért, mert most először találkozunk nyitottsággal (Oroszország részéről), és ez talán elvezet a megoldáshoz. És óvatosan, mert ez egyúttal irányváltás Moszkvától, ráadásul a javaslatot nagyon nehéz megvalósítani a gyakorlatban" - emelte ki a külügyminiszter.

Lavrov: Moszkva hamarosan előterjeszti a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzésére vonatkozó tervet

Moszkvában jelenleg is dolgoznak a szíriai vegyifegyver-készletek nemzetközi ellenőrzésére vonatkozó terven, és azt hamarosan beterjesztik az ENSZ-ben, illetve a vegyi fegyverek betiltását ellenőrző nemzetközi szervezetnél - közölte kedden Szergej Lavrov külügyminiszter.

Az orosz elképzelés kidolgozása közben folyamatos az egyeztetés a szíriai partnerekkel - tájékoztatott az orosz diplomácia vezetője, miután líbiai kollégájával tárgyalt.

Lavrov azt is elmondta, készen állnak arra, hogy az ENSZ főtitkárával, a Biztonsági Tanács tagállamaival és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezettel(OPCW) is megvitassák tervüket. Hozzátette, hogy az ellenőrzés tervének elkészítése nem váltja ki annak szükségességét, hogy minden egyes, a vegyi fegyverek alkalmazásával kapcsolatos esetet ki kell vizsgálni. Az orosz külügyminiszter megismételte Moszkva álláspontját, hogy az ENSZ vegyifegyver-szakértőinek vissza kell térniük Szíriába és "teljes mértékben teljesíteniük kell megbízatásukat".

"Az igazságot ki kell deríteni, a bűnösöket felelősségre kell vonni" - tette hozzá Lavrov. Arról is beszámolt, hogy John Kerry amerikai külügyminiszterrel folyamatos kapcsolatban áll, és hétfőn telefonon beszélt vele.
 

Hende: Magyarország kész vegyi védelmi szakértőket küldeni a térségbe

Hende Csaba erről akkor beszélt, amikor látogatást tett a 3. NATO Híradózászlóalj magyar századának (MH Nemzeti Telepíthető Híradó és Informatikai Század) telephelyén.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország elítéli a Szíriában augusztus 21-én elkövetett vegyi fegyveres támadást, amelyben rengeteg civil, közöttük ártatlan gyermek is meghalt. A szíriai vegyifegyver-készletek kérdésére átfogó megoldást kell találni - tette hozzá.

Szerinte ebben a kérdésben a nemzetközi közösség többféle szinten, többféle megközelítésben, de lényegében ugyanabba az irányba halad: a szíriai légicsapások elkerülhetők és a háború fokozódása megakadályozható abban az esetben, ha a vegyifegyver-készletek nemzetközi ellenőrzés alá kerülnek és megsemmisítik őket.

A miniszter úgy fogalmazott, ha megvalósul az a megoldás, amelyet az elmúlt napokban mind orosz, mind amerikai, mind uniós részről felvetettek, Magyarország kész vegyi védelmi katonai szakértőket küldeni a térségbe.
 

Az EU újabb 58 millió eurót ad a menekültek megsegítésére

A pénzt Brüsszel a Libanonba menekült szíriaiak helyzetének javítására szánja.
Ez az 58 millió euró, átszámítva hozzávetőleg 17,5 milliárd forint, annak a 400 millió eurós csomagnak a része, amelyről korábban határozott a bizottság. A segélyből alapvető infrastruktúra épülhet, valamint oktatási és gyermekvédelmi beruházások valósulhatnak meg - közölte Brüsszel.

"Az EU, a válságtól sújtottak legnagyobb segélyezőjeként, továbbra is elkötelezett, hogy segítséget nyújtson azoknak, akik a szíriai válság miatt nélkülözni kénytelenek" - jelentette ki Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu