Pakisztán szabadon engedi a tálib vezetőt

Pakisztán szombaton szabadon engedi Abdul Gani Baradar mollát, az afganisztáni tálibok korábbi második számú vezetőjét, hogy segítse az afgán kormány és a tálib felelők közti békefolyamatot - közölte pénteken az iszlámábádi külügyminisztérium.
"Az afganisztáni megbékülés további előmozdítása érdekében Abdul Gani Baradar fogva tartott tálib vezető 2013. szeptember 21-én visszakapja szabadságát" - írta közleményében a pakisztáni külügy.

Baradart 2010 februárjában fogták el a pakisztáni hatóságok Karacsi városában, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA) közösen végrehajtott akcióban. Akkor sokan úgy vélték, hogy a tálibok katonai parancsnokának elfogása meggyengítheti az afganisztáni felkelést. Kabul ugyanakkor élesen bírálta Iszlámábádot, arra hivatkozva, hogy Baradar molla részt vett az afgán kormánnyal folytatott titkos tárgyalásokban, és letartóztatása kisiklatta a békefolyamatot.

Kabulban továbbra is azt remélik, hogy Baradar molla visszavezetheti a tálibokat a tárgyalóasztalhoz, és politikai mozgalommá alakíthatja át a kormány megdöntéséért folyó fegyveres felkelést.

A tálibok jelenleg hetente átlagosan 50-100 afgán katonával végeznek. Ezek a veszteségek a NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) parancsnoka szerint "elviselhetetlenek". Egyes félelmek szerint az ISAF 2014-es kivonulása után a tálibok felülkerekedhetnek az afgán biztonsági erőkön.

Afganisztán korábban többször kérte, hogy adják ki Baradart, akire továbbra is a békefolyamat egy kulcsszereplőjeként tekint. Pakisztán azonban várhatóan nem a szomszédos államnak fogja átadni, hanem egy harmadik országba - vélhetően Szaúd-Arábiába vagy Törökországba - fogja küldeni a férfit.

Baradar molla egyike a tálib mozgalom négy alapítójának, elfogásakor annak második számú vezetője és katonai parancsnoka volt, kézben tartotta az ellenállás pénzügyi szálait is. Egyes elemzők azonban szkeptikusak azt illetően, hogy a molla szabadon bocsájtása valóban változást hozhat-e a megakadt afgán-tálib tárgyalásokban. A megbékélés iránti elkötelezettsége mellett az is kétséges, hogy Baradar három évnyi fogság után mekkora befolyással bír a tálib mozgalomban.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu