Elkobozták a palesztinoknak szánt segélyt

Izraeli katonák európai diplomatákat bántalmaztak, és elkobozták tőlük a hontalanná vált Palesztinoknak szánt segélyt az azt szállító teherautóval együtt pénteken Ciszjordániában.
A Reuters brit hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a katonák hanggránátokat vetettek be diplomaták, segélymunkások és helyi palesztin lakosok egy csoportja ellen. Egy francia diplomatát kirángattak a segélyeket szállító teherautóból, a földre teperték, majd elhajtottak a megrakodott járművel.

"Itt ennyire tisztelik a nemzetközi jogot" - mondta a letepert diplomata, Marion Castaign, aki többek között arra panaszkodott, hogy megsértették a számára a nemzetközi jog által garantált diplomáciai mentességet (személyi immunitást élvező diplomatákkal szemben nem intézkedhetnek a fogadó állam hatóságai).

A francia, brit, spanyol, ír, ausztrál és európai uniós diplomatákból álló küldöttség sátrakat szállított a ciszjordániai al-Makul régióban fekvő településre, ahol a hadsereg hétfőn elbontotta a nagyjából 120 palesztin lakos házait, istállóit és egy óvodát is, miután az izraeli legfelsőbb bíróság kimondta, hogy nem volt rájuk megfelelő építési engedély.

A hadsereg szóvivője szerint a katonák a bírósági döntés értelmében akadályozták meg, hogy sátrakat állítsanak fel a területen, a palesztinok pedig kövekkel dobálták meg a rendőröket az incidens során. A szóvivő azt is hozzátette: vizsgálatot indítanak, hogy az érintett diplomaták visszaéltek-e kiváltságaikkal.

A diplomaták azután csatlakoztak a segélyakcióhoz, hogy kedden és szerdán izraeli katonák megakadályozták, hogy a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának munkatársai sátrakat emeljenek a területen, ahol a juhtenyésztő palesztinok állításuk szerint több emberöltő óta élnek.

A jeruzsálemi brit konzulátus "súlyos aggodalmának" adott hangot a történtekkel kapcsolatban, a diplomaták pedig felháborítónak nevezték az esetet, amelyet elmondásuk szerint jelenteni fognak kormányaiknak.

Cikk ajánló

 • Roham a mosógépekért

  Legjobb esetben is legfeljebb 20 ezer háztartásba kerülhet támogatott, energiatakarékosabb készülék.

 • Öröm és üröm a Balatonnál

  A statisztikák szerint újra felfedeztük a Balatont, de a tóparti kereskedők mást látnak.

 • A legjobb balatoni strandok

  A legtöbb pontot idén a balatongyöröki strand gyűjtötte be.

 • Színcity

  Kortárs művészek festenek egy hónapon át budapesti tűzfalakra.

 • Levendulázz!

  Bár csaknem egy évszázada honos Tihanyban a levendula, az elmúlt pár év alatt valóságos levendulaláz lett úrrá a félszigeten.

Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal

Hírlevél regisztráció


PCLand.hu

Metropol Ingatlan