Végéhez közeledik a kenyai túszdráma

A kenyai biztonsági erőknek hétfőn sikerült megszerezniük az ellenőrzést a nairobi Westgate bevásárlóközpont nagy része felett, amelyet az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges szomáliai fegyveresek támadtak meg két nappal ezelőtt.
Az iszlamista támadók legalább 62 embert megöltek. "Minden emeletet ellenőrzés alatt tartunk, nem azért vagyunk itt, hogy süteménnyel etessük a támadókat, hanem azért, hogy megbüntessük őket és végezzünk velük" - közölte David Kimaiyo, a kenyai rendőrség parancsnoka, aki már korábban is azt írta a Twitter közösségi oldalon, hogy egyre inkább teret nyernek a támadókkal szemben.

Julius Karangi, a kenyai védelmi erők tábornoka megerősítette Kimaiyo szavait, azonban hozzátette, hogy bár a kenyai erők tényleg elfoglalták a bevásárlóközpont összes emeletét, még bujkálhatnak terroristák az épületben.
Ezzel szemben a hadsereg egyik illetékese azt állította, hogy "kicsi az esélye annak, hogy akár egy terrorista is kisurranhatott és elmenekülhetett a bevásárlóközpontból, a biztonsági erők lezártak minden lehetséges menekülési útvonalat".

A kenyai fegyveresek erők az al-Shabaab milícia három terroristájával végeztek hétfőn, többet megsebesítettek, tíz gyanúsítottat pedig letartóztattak. A tűzharcban a hadsereg tizenegy katonája sebesült meg, viszont estére már a biztonsági erők álltak nyerésre.

Joseph Ole Lenku belügyminiszter közölte, hogy a halottak tényleges száma 62. Kenyai tisztségviselők korábban 59 áldozatról tudtak, a vöröskereszt pedig először azt közölte, hogy 68 embert lőttek agyon a fegyveresek, később ezt a számot 62-re csökkentette, mondván, hogy néhány holttestet kétszer számoltak.
Karangi azt állította, hogy más nemzetiségűek is részt vettek az al-Shabaab által végrehajtott támadásban. "Van róla elképzelésünk, hogy kik ezek az emberek, és teljesen világos az is, hogy a világ minden tájáról érkeztek" - mondta.  Korábban felröppent a hír, hogy a túszejtők között amerikai állampolgárok is vannak, a Fehér Ház viszont nem tudott erről.

Korábban szemtanúk arról számoltak be, hogy a 10-15 támadó között van egy nő is, azonban Lenku közölte: nem erről van szó, hanem arról, hogy néhány férfi támadó női ruhába öltözött.

Nem tudni, mi történt a túszokkal, a kenyai hatóságok még azt sem közöltek, hány embert tartottak fogva az emberrablók, mindössze annyi hangzott el korábban, hogy a túszok megmentése a legfontosabb. Egy nappal ezelőtt, vasárnap a kenyai hatóságok elmondták, hogy a "legtöbb" túszt sikerült kimenekíteni.

A CNN amerikai hírtelevízió által sugárzott képek szerint hétfőn reggel négy robbanás hallatszott, majd nagyjából 90 percen keresztül sűrű fekete füst gomolygott az épület felett. A detonációkat géppisztolyropogás kísérte. A levegőben a rendőrség és a hadsereg helikopterei köröztek. A helyi rendőrség később közölte, hogy ők robbantottak, amikor megpróbáltak a tetőn keresztül bejutni az épületbe.

A halálos áldozatok között - a hivatalos közlésekre hivatkozó hírügynökségi jelentések szerint - három brit, két-két francia és kanadai, egy-egy amerikai, holland, kínai, ghánai és dél-afrikai állampolgár is van. Meghalt a kenyai elnök unokaöccse, valamint az UNICEF kenyai irodájának helyettes vezetője is. Az al-Shabaab közölte, hogy megtorlásként indították a támadást, mert a kenyai hadsereg velük szemben lépett be a szomáliai polgárháborúba.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu