Újraválasztották Hun Sent Kambodzsában

Az ellenzéki bojkott ellenére a kambodzsai parlament kormánypárti képviselői újabb öt évre miniszterelnökké választották a 28 éve uralmon lévő Hun Sent.
Hun Sen újraválasztása csupán formalitás volt, a politikus a nap folyamán teszi le a hivatali esküt a királyi palotában Norodom Szihamoni uralkodó előtt.

Az ellenzék bojkottálta a parlament keddi alakuló ülését, sérelmezve, hogy a Hun Sen vezette Kambodzsai Néppárt (CPP) csalással nyerte meg a júliusi parlamenti választást. Az ellenzék sikertelenül próbálkozott azzal, hogy független vizsgálat derítsen fényt a választási szabálytalanságokra. Számos tüntetést is tartott, de hasztalan. Nem sikerült megakadályoznia, hogy Hun Sen újabb öt évre elfoglalja a miniszterelnöki széket.

A keddi parlamenti szavazáson csak a CPP képviselői voltak jelen, az ellenzéki padsorokban nem ült senki.

A hivatalos választási eredmények szerint az ellenzéki Kambodzsa Nemzeti Megmentéséért (CNRP) nevű tömörülés csak 55 parlamenti képviselői helyet szerzett a július 28-án tartott választáson, míg a CPP 68-at. Az ellenzéki aggályok ellenére a választási bizottság szeptember elején megerősítette Hun Sen pártjának győzelmét.

Elemzők biztosra vették a belpolitikát évtizedek óta meghatározó kormányfő pártjának győzelmét. Hun Sen a voksolás előtt a választási szabályok módosításától sem riadt vissza. Független választási megfigyelők pedig úgy vélekedtek: a szavazás kevésbé volt szabad, mint az előzőek, mivel a választási névjegyzéket manipulálták, a szavazókat pedig megfélemlítették.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu