Nairobi merénylet: életben vannak a túszok

Belehalt sebesüléseibe a kenyai biztonsági erők három tagja, a katonák a negyedik napja tartó nairobi túszdráma során sebesültek meg - jelentette be kedden a kenyai hadsereg.
"A túszok életének megóvása érdekében hozott rendkívüli óvintézkedések ellenére több katona is megsebesült a kényes és bonyolult művelet során, amely a Westgate bevásárlóközpontban fogva tartott túszok kiszabadítására irányult" - közölte Cyrus Oguna ezredes, a hadsereg szóvivője, hozzátéve, hogy "a biztonsági erők rendkívüli professzionalizmussal hajtották végre a műveletet".

A kenyai fegyveres erőknek kedden sikerült megölniük további hat terroristát a bevásárlóközpontban - közölte a kenyai Citizen TV részletek ismertetése, valamint források megjelölése nélkül.

A kormány bejelentette, hogy ellenőrzése alatt tartja a bevásárlóközpontot, bár kedd reggel - helyi idő szerint - fél tízkor újabb lövöldözés tört ki. A lövések öt perc után elhaltak. Robbanás nem volt.

A helyszínen lévő biztonsági erők két tagja azt mondta, hogy embereik még mindig a négyszintes épület átfésülését végzik. Más biztonságiak arról számoltak be, hogy a különleges erők az épületben rejtőző "egy vagy két" terroristával még mindig harcot vívnak.

A terrortámadásnak legalább 62 halálos áldozata és 200 sebesültje volt.

A túszok még életben vannak

Még élnek azok a túszok, akiket a nairobi Westgate bevásárlóközpontot megostromoló fegyveresek fogtak el - állította az al-Shabaab szomáliai terrorszervezet kedden a Twitter közösségi oldalra feltett üzentében.

„A túszok nyugtalannak tűnnek ugyan, de még élnek” - írták. Azt is közölték, hogy kapcsolatba léptek embereikkel, aki azt jelentették, hogy számtalan holttest hever a plázában, ők azonban továbbra is kitartanak. Az üzenet nem sokkal azután jelent meg, hogy a kenyai kormány azt bizonygatta, sikereket ért el a negyedik napja tartó túszdráma felszámolásában.

Kedd reggel újabb lövöldözés tört ki

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár elítélte kedden a nairobi Westgate bevásárlóközpontban végrehajtott terrorakciót. A katonai szövetség első embere közleményében arra is kitért, hogy a rengeteg áldozat között NATO-tagországok polgárai is vannak, és nem mulasztotta el kifejezni részvétét a terrortámadás áldozatául esett emberek hozzátartozóinak, valamint a kenyai népnek és az kelet-afrikai ország kormányának.
„Ezek az iszonyatos terrorcselekmények mindannyiunk számára fenyegetést jelentenek, az ilyesmire nincs magyarázat” - fogalmazott a NATO főtitkára.

A kenyai kormány bejelentette, hogy ellenőrzése alatt tartja a bevásárlóközpontot, bár kedd reggel - helyi idő szerint - fél tízkor újabb lövöldözés tört ki. A lövések öt perc után elhaltak. Robbanás nem volt.

A helyszínen lévő biztonsági erők két tagja azt mondta, hogy embereik még mindig a négyszintes épület átfésülését végzik. Más biztonságiak arról számoltak be, hogy a különleges erők az épületben rejtőző „egy vagy két” terroristával még mindig harcot vívnak.

A bevásárlóközpontot az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges szomáliai fegyveresek támadták meg szombaton, számos túszt ejtve. A terrortámadásnak legalább 62 halálos áldozata és 200 sebesültje volt.

A támadók között voltak amerikaiak is

Amina Mohamed kenyai külügyminiszter éjjel közölte, hogy a támadásban amerikai állampolgárok is részt vettek, valamint egy brit nő, aki már korábban is hajtott végre terrorcselekményeket. Az amerikaiak 18-19 évesek, szomáliai vagy arab származásúak, és "Minnesotában, illetve egy másik helyen" laknak az Egyesült Államokban. A brit szélsőséges pedig egy nő, aki már korábban is sokszor végrehajtott terrorcselekményeket - mondta Amina Mohamed.

Julius Karangi, a kenyai védelmi erők parancsnoka azt mondta, hogy a bevásárlóközpont elleni támadást végrehajtó szélsőséges csoport "egyértelműen egy többnemzetiségű válogatás volt szerte a világból". Mint mondta, a kenyai hatóságoknak a globális terrorizmussal van dolguk.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu