Róháni és Obama beszélgetését bírálta a Forradalmi Gárda

Az iráni Forradalmi Gárda vezetője hétfőn bírálta a Haszan Róháni iráni és Barack Obama amerikai elnök közötti telefonbeszélgetést.
Az iráni rendszer elithadseregének parancsnoka, Mohammad Ali Dzsafari a tasnimnews.com hírportál szerint kifejtette: az iráni elnöknek nemcsak azt kellett volna elutasítani, hogy találkozzon Obamával, de azt is, hogy telefonon beszéljen vele.

A tábornok szerint a Teherán által az ENSZ Közgyűlésében tanúsított "jó szándékra" válaszul Washingtonnak le kellene állítania az Irán elleni szankciókat, fel kellene oldania az Egyesült Államokban lévő iráni számlák befagyasztását, be kell szüntetnie az Iránnal szembeni ellenségeskedést és tudomásul kellene vennie az iráni atomprogramot. A két államfő pénteki telefonbeszélgetése hosszú idő óta az első ilyen magas szintű érintkezés volt a két ország között, amelyek között 1980 óta nincsen diplomáciai kapcsolat.

A telefonbeszélgetésen az atomkérdésről volt szó, és a két elnök megállapodott, hogy a külügyminiszterek kapcsolatban maradnak, hogy megoldást találjanak a 2005 óta tartó válságra. A nyugati nagyhatalmak azzal gyanúsítják Iránt, hogy békés célú atomprogramja keretében titkos atomfegyver-gyártásra törekszik. Teherán ezt tagadja.

A gárda légierejének parancsnoka, Amir Ali Hadzsizadeh tábornok a Forradalmi Gárda internetes oldalán (sepahnews.com) úgy vélte, hogy "egy kapcsolatfelvétel és egy mosoly (Barack Obama arcán) ne feledtetheti az Egyesült Államok ellenséges magatartását".

New York-i látogatása előtt és alatt Róháni hangsúlyozta: teljes felhatalmazással bír a nyugati nagyhatalmakkal az atomprogramról folytatott tárgyalások területén, és bírja az iráni legfelsőbb vezető támogatását, akié a döntő szó az atomkérdésben.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu