Agyonlőttek egy népszerű muzulmán papot Kenyában

Fegyveresek agyonlőtték egy olyan kenyai mecset népszerű papját, amely legalábbis korábban szomáliai iszlám szélsőségesek egyik törzshelye volt - közölte pénteken a rendőrség.
Ibrahim Omar sejk meggyilkolása után zavargások törtek ki Mombasa egyik negyedében, a tüntetők felgyújtották az Üdvhadsereg egyik templomát és összecsaptak a helyszínre érkező rendőrökkel, akik gumilövedéket és könnygázt vetettek be a tömeg oszlatására. A kenyai biztonsági erők agyonlőttek egy tiltakozót, többeket pedig megsebesítettek.

Az AFP helyszínen lévő tudósítója arról számolt be, hogy a tűzoltók próbálják megfékezni a lángokat.

Az ország kereskedelmi és turisztikai központjának számító városban pénteken több üzlet nem nyitott ki, feltehetőleg a gyilkosság miatti tiltakozásul.

Omar sejk négy másik emberrel együtt tartózkodott egy autóban, amikor a támadás érte őket Mombasa tengerparti városban, és csak egyikük élte túl azt. A vallási vezető ellen munkatársai és a tüntetők szerint a kenyai biztonsági erők követtek el merényletet, mint korábban több más muzulmán ellen az országban. A rendőrség mindig tagadta, hogy bármely biztonsági szolgálat gyilkolná a muzulmánokat.

Az eset csütörtök este történt csupán néhány száz méterre attól a helytől, ahol tavaly szeptemberben nagyon hasonló körülmények között agyonlőttek egy lázító muzulmán hitszónokot, Abud Rogót. A kenyai és az amerikai kormány szerint Rogo kapcsolatban állt az al-Shabaab szomáliai iszlamista milíciával, amelynek emberei támadták meg idén szeptember 21-én az egyik nairobi bevásárlóközpontot. (A három napig tartó túszdrámában több mint 60 ember halt meg.) Rogo meggyilkolása után szintén zavargások törtek ki Mombasában, mert a város szegénynegyedeiben neki is jelentős támogatottsága volt.

Rogóhoz hasonlóan Omar sejk is népszerű volt a mombasai muzulmán fiatalok körében, de más településeken is az ország tengerparti övezetében. Sokan Omart tekintették Rogo utódjának. Az országrészben élő muzulmánok úgy érzik, hogy a főleg keresztények alkotta nairobi kormány hátrányosan megkülönbözteti őket.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu