Lampedusai katasztrófa: tovább emelkedett a halottak száma

Újabb tizenhét holttestet hoztak fel a tenger mélyéről Lampedusa közelében, s ezzel 213-ra emelkedett a csempészhajó katasztrófájában odaveszett és megtalált áldozatok száma.
Az olasz tűzoltóság és rendőrség búvárai a hétfő délelőtti órákban tudtak kiemelni újabb holttesteket a hajóból. Később a rosszra fordult időjárás - a viharos tenger - miatt a búvároknak fel kellett hagyniuk a merüléssel.

"Minden újabb halott vereség mindannyiunk számára. Elég a tömeggyilkosságokból a Földközi-tengeren! Tegyünk a katasztrófák megelőzéséért!" - hangoztatta Cécile Kyenge, afrikai származású olasz integrációs miniszter. Bejelentette, hogy Ignazio Marino római főpolgármester felajánlotta a lampedusai katasztrófa 155 túlélőjének befogadását.

Az olasz fővárosban szállást és segítséget kaphatnának életük újrakezdésére.
Kyenge hozzátette, hogy munkacsoport felállítását kezdeményezi a hatályos olasz bevándorlási törvény felülvizsgálására. A 2002-ben életbe lépett jogszabályt Umberto Bossi, az Északi Liga volt elnöke, akkor az alkotmányos reformokért felelős miniszter és Gianfranco Fini, a Nemzeti Szövetség (AN) volt elnöke, egykori miniszterelnök-helyettes dolgozta ki. A törvény bűncselekménynek minősíti az illegális bevándorlást.

Angelino Alfano belügyminiszter az olasz törvények módosításánál is fontosabbnak tartja, hogy az Európai Unió működjön közre az illegális bevándorlás problémájának megoldásában. A Corriere della Sera című napilap arról írt, hogy Alfano első lépésként az EU-belügyminiszterek keddi értekezletén a közös menedékjogi politikát szabályozó dublini egyezmény újragondolását kéri. Szerdán Alfano kíséri el Jose Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét Lampedusa szigetére.

Az Európai Parlament olasz képviselői bejelentették, hogy hétfő este Strasbourgban fáklyás menetet rendeznek a lampedusai áldozatok emlékére.
A L'Osservatore Romano című újság hétfői Twitter-üzenete szerint Ferenc pápa kiemelt figyelemmel kíséri a lampedusai katasztrófa túlélőinek sorsát. A katasztrófa másnapjától Lampedusán tartózkodik Konrad Krajewski püspök, pápai főalamizsnás, aki "anyagi segítséget nyújt a bevándorlóknak azonnali szükségleteik fedezésére" - írta a szentszéki napilap.

A Szicíliától délre fekvő Lampedusa sziget térségében múlt héten csütörtök hajnalban gyulladt ki és süllyedt el egy afrikai menekülteket szállító csempészhajó. A vízbefúltak száma elérheti a 360-at is. A pontosabban meg nem állapítható adatok szerint 480-520, főként szomáliai és eritreai menekült volt a hajón, amely Líbiából indult.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu