Megalakult a "brit FBI"

Új rendőrségi alakulat kezdte meg munkáját hétfőn Nagy-Britanniában. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency, NCA), amelyet máris a "brit FBI" néven emleget a média, a szervezett bűnözés elleni harcra összpontosít.
Az NCA számos szakosodott bűnüldözési egységet olvaszt magába. A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció hangsúlyozza, hogy az ügynökség az eddigi hasonló rendőri alakulatok működési költségvetésének töredékéért látja el feladatát.

Nagy-Britanniában az utóbbi másfél évtizedben harmadszor szervezik át teljesen a szervezett bűnözés elleni rendőrségi fellépés struktúráját. Az első ilyen jellegű szervezet, a National Crime Squad (Országos Bűnüldözési Alakulat) 1998-ban jött létre. Ezt nyolc évvel később felváltotta a súlyos szervezett bűncselekmények felderítésére szakosodott nyomozó hatóság (SOCA). Ez utóbbi helyébe lépett hétfőn az NCA, amelynek 4500 tagja lesz.

Az ellenzéki Munkáspárt az új rendőrségi egység megalakulását a költségvetési lefaragások hatásait leplezni hivatott "puszta átcímkézésnek" minősítette. Keith Vaz, az alsóház belügyi bizottságának munkáspárti elnöke hétfői nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az NCA-be beolvasztott eddigi bűnüldöző szervek együttes költségvetése évi 812 millió font (290 milliárd forint) volt, az NCA azonban jövőre csak 473,9 millió fontból (170 milliárd forintból) gazdálkodhat. Vaz szerint a belügyminisztériumnak "el kell számolnia arról, hogy hova lett a különbség".

Theresa May belügyminiszter ugyanakkor határozottan visszautasította, hogy csak átcímkézésről és költségcsökkentésről lenne szó. Hétfőn kijelentette a BBC-nek, hogy a szervezett bűnözés átalakulóban van, egyre korszerűbb eszközöket használ, ezért ma már nemzetbiztonsági fenyegetést jelent, és emiatt van szükség az eddiginél összpontosítottabb fellépésre ellene.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu