Újabb görög képviselők ellen indulhat eljárás

A görög ügyészség három újabb, bűnszervezethez tartozással gyanúsított Arany Hajnal-képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kérte a parlamenttől hétfőn, miközben a neonáci párt három másik, ugyanezen ügyben szabadlábon védekező tagja részt vett a törvényhozás ülésén.
Az ügyészek azután kezdeményeztek eljárást a párt három újabb tagja ellen, hogy az Arany Hajnal ellen folyó büntetőügy tanúi arról számoltak be: az érintett képviselők részt vettek a párt tagjainak "katonai jellegű" kiképzésében, amely során bevándorlók és baloldali aktivisták elleni támadásokra készítették fel, illetve fegyverekhez juttatták őket.

A három képviselő egyike, Sztatisz Bukurasz maga jelentkezett a hatóságoknál, miután a kihallgatásokról napvilágot látott sajtóhírekben felmerült a neve.

A párt ellen azután indult nyomozás, hogy a szervezet egy híve meggyilkolta Pavlosz Füszasz antifasiszta rapénekest. A hatóságok azzal kapcsolatban vizsgálódnak, hogy az Arany Hajnalnak szervezeti szinten is köze volt-e ehhez a gyilkossághoz.

Az ügyben eddig a párt hat képviselőjét és 15 további tagját vették őrizetbe, akiket bűnszövetkezetben való részvétellel és annak vezetésével, valamint illegális fegyvertartással vádolnak. Igazságügyi források szerint elegendő bizonyíték gyűlt össze ahhoz, hogy az Arany Hajnal bűnszervezetnek legyen minősíthető.

A párt - amelynek 18 parlamenti képviselője van a 300 fős görög törvényhozásban - tagadja ezt, és politikai lejárató kampányt gyanít az ügy mögött.

Az ügyben a párt hat képviselője ellen emeltek vádat, de közülük hármat október 2-án szabadlábra helyeztek azzal a feltétellel, hogy a tárgyalásuk kezdetéig nem hagyhatják el az országot. A három képviselő - köztük Iliász Kaszidiarisz szóvivő, aki a gyanú szerint felelős a párt militáns tagjainak kiképzéséért - hétfőn megjelent a parlament ülésnapján helyszíni beszámolók szerint.

Az Arany Hajnal frakciójából ugyanakkor hiányzott az előzetes letartóztatásban lévő Nikosz Mihaloliakosz pártelnök és Janisz Lagosz, Pireusz parlamenti képviselője, valamint Hrisztosz Pappasz, a párt második számú vezetője is, akinek ügyében még nem született döntés.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu