Meghalt Wilfried Martens

Az éjjel meghalt Wilfried Martens volt belga miniszterelnök, az Európai Néppárt (EPP) elnöke - jelentette csütörtök reggel a belga média az EPP közlése alapján.
A 77 éves korában lokereni családi házában elhunyt flamand kereszténydemokrata politikus súlyos betegsége miatt kedden Joseph Daul francia politikusra, az EPP európai parlamenti (EP-) frakcióvezetőjére ruházta át az Európai Néppárt elnöki teendőinek ellátását.

Martens 1979 és 1992 között csaknem folyamatosan - 1981-ben nyolc hónapos megszakítással - kormányozta Belgiumot, összesen kilenc különböző összetételű kormány élén. Miniszterelnöki tevékenységének nagy részére a belgiumi népközösségek - a holland nyelvű flamandok és a francia ajkú vallonok - közötti feszültség kiéleződése nyomta rá a bélyegét. E feszültség miatt gyakorlatilag képtelenség volt stabil koalíciókat összeállítani, "ahányszor eleredt az eső, annyiszor bukott a kormány" - járta a szólás akkoriban.

Martens vezetése alatt a kereszténydemokrata, jobbközép irányultságú Európai Néppárt a legnagyobb és legbefolyásosabb európai "politikai család" szerepére tett szert. Ennek a jelentősége azzal párhuzamosan növekedett, ahogyan az Európai Parlament egyre komolyabb szerepet kapott az unió intézményrendszerén belül.

Martens az elmúlt években egyre többet betegeskedett, idén augusztus végén keringési problémákkal szállították kórházba.

Életpályája során Martens elévülhetetlen érdemeket szerzett az európai integráció elmélyítésében, a nemzetek közötti együttműködés erősítésében és Európa újraegyesítésében - állapította meg közleményében az Európai Parlament magyar néppárti képviselőcsoportja.

„Wilfried Martens Magyarország és a magyar nép barátjaként rendszeresen tett látogatást hazánkban, és különös figyelemmel kísérte Magyarország sorsát. Halálával Belgium és Európa meghatározó államférfit, Magyarország igaz barátot vesztett el” - olvasható a közleményben.

Levélben fejezte ki részvétét Orbán Martens özvegyének

Levélben fejezte ki részvétét Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtökön az éjjel elhunyt Wilfried Martens volt belga kormányfő, az Európai Néppárt (EPP) elnöke özvegyének és családjának. „Ma Belgium és Európa egy kiemelkedő államférfiját, Magyarország egy barátját veszítettük el. A magyar nép örökké emlékezni fog mindarra, amit Martens úr országunkért és Közép-Európáért tett” - írta Orbán Viktor az özvegynek, Miet Smetnek küldött levélben.

A magyar miniszterelnök levelében hangsúlyozta: Martenst különleges kapcsolat fűzte Magyarországhoz, és Budapest európai uniós tagságának egyik legfőbb támogatója volt. „Mindig is pártfogónk, bajtársunk volt, és számos nehéz időszakon segítette át országunkat, miközben a magyar emberek nemcsak politikai, hanem baráti támogatást is kaptak tőle. Különleges kapcsolat fűzte Magyarországhoz: egyik első nyilvános politikai megjelenése 1956-ban történt Belgiumban, amikor fiatal vezetőként beszédében elítélte a magyar forradalom elfojtását. A magyar emberek soha nem fogják elfelejteni elkötelezettségét országuk iránt” - írta levelében Orbán Viktor, aki az egész magyar nép nevében fejezte ki legmélyebb részvétét Martens özvegyének és családjának.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu