Snowden berendezkedett Oroszországban

Moszkvába érkezett csütörtökön Edward Snowden apja - jelentette az orosz média. A Rosszija 24 hírtévé szerint Lon Snowden a seremetyjevói repülőtéren újságírók előtt reményét fejezte ki, hogy találkozhat Oroszországban menedéket kapott fiával.
Hozzátette, hogy korábban nem tartotta a közvetlen kapcsolatot vele, de "rendkívül hálás" azért, hogy a fia "egészséges, biztonságban van és szabad". Elmondta azt is, nem valószínű, hogy fia valaha is hazatér az Egyesült Államokba.

Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség egykori informatikusa adatokat szivárogatott ki a hírszerző szolgálat kiterjedt titkos adatgyűjtési programjáról, ezért az Egyesült Államokban súlyos törvénysértéssel vádolják és felelősségre akarják vonni. Snowden június 23-án érkezett Hongkongból Oroszországba, ahol augusztus elsején ideiglenes menedékjogot kapott, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig közölte, hogy Washington többszöri kérése ellenére az amerikai informatikust nem adják ki az Egyesült Államoknak.

Az apa, Lon Snowden oroszországi útjának ügye hónapok óta húzódott. Az 52 éves férfi július 31-én a Washington Post című napilapnak elmondta: a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) arra kérte őt, hogy utazzon Moszkvába, és vegye rá a hazatérésre fiát, aki akkor még a seremetyjevói repülőtér tranzitvárójában vesztegelt.

A moszkvai út akkor meghiúsult, mert - mint nyilatkozta - az FBI nem volt biztos abban, hogy meg tudja szervezni számára Moszkvában a kapcsolatteremtést a fiával. Néhány nappal később az orosz média arról adott hírt, hogy Lon Snowden egy védett internetes oldalon kapcsolatba lépett fiával, aki akkor már ismeretlen helyen tartózkodott Oroszországban. Augusztus 12-én az informatikus apja bejelentette, hogy megkapta az orosz vízumot, és hamarosan meglátogatja a fiát.

Lon Snowden és ügyvédje, Bruce Fein az NSA-t illető leleplezések óta több ízben tett olyan nyilatkozatot, amely azt a benyomást keltette, mintha az ifjabb Snowdent képviselnék, és egyes híradások szerint azért akartak mindketten Moszkvába utazni, hogy jogi kérdésekben tanácsot adjanak az ideiglenes menedékjogot kapott kiszivárogtatónak.

Edward Snowden azonban elhatárolódott apjától és annak ügyvédjétől. "Sem apám, Lon Snowden, sem annak ügyvédje, Bruce Fein, sem az utóbbi felesége, Mattie Fein nem képvisel engem semmilyen módon, és ez a jövőben is így marad" - idézte a számítógépes szakember közleményét augusztus közepén a The Huffington Post nevű amerikai hírportál. E forrás szerint a 30 éves férfi hozzátette, hogy a világ legjobb ügyvédjeiből álló nemzetközi csapattól kap jogi segítséget.

Az amerikai hírügynökség csütörtöki jelentése szerint Snowdent szerdán meglátogatta négy volt amerikai hírszerző ügynök, akik "igazmondási" díjjal tüntették ki az informatikust, amiért leleplezte a titkos kormányzati megfigyelési programot. Ez meglehetősen provokatív gesztus annak fényében, hogy az Egyesült Államok kormánya szerint Snowden súlyosan ártott a nemzetbiztonságnak.

A korábbi nemzetbiztonsági tisztekből álló Sam Adams Associates for Integrity in Intelligence szervezet aktivistái - az elsők, akik találkoztak az egykori NSA-alkalmazottal azóta, hogy megkapta az ideiglenes menedékjogot és elhagyta a moszkvai seremetyjevói repülőteret augusztus 1-jén - azt mondták, Snowden remek színben van. Beszámolójuk szerint Snowden berendezte életét Oroszországban és nem sajnálja, hogy adatokat szivárogtatott ki a titkos adatgyűjtési programról.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu