Elírták Jézus nevét, újraverik a pápai érméket

Felfüggesztették a Ferenc pápa tiszteletére veretett érmék árusítását csütörtökön Rómában, mert a katolikus egyházfő jelmondatában elvétették Jézus nevének kezdőbetűjét, J helyett L-t írtak.
A "nyomdahiba" miatt a már kész arany, ezüst és bronz érméket bevonják és újraverik. Az olasz állami pénzverde azt állítja, hogy a hibát nem ők követték el, a minta, amely alapján a nemesfém érméket készítették, a Vatikánból érkezett hibásan.

A keddtől árusított érmék az egyházfő pápasága első évének állítanak emléket.
A Mariangela Crisciotti olasz művész tervezte emlékérme előlapján a pápa képe látható, jobb oldalon a művész aláírásával. A kép körül "Franciscus Pont. Max. An. I" kifejezés olvasható, amely Ferenc pápaságának első évére utal.

Az érme hátoldalán Ferenc pápa mottója, egy Szent Béda áldozópaptól származó, a Szent Máté meghívásáról szóló evangéliumi részletet kommentáló mondat olvasható latinul: Vidit ergo Jesus publicanum et quia miserando atque eligendo vidit, ait illi sequere me (Jézus meglátta a vámost, és mivel ebben a látásban ott volt könyörülete és kiválasztása is, azt mondta neki: Kövess engem!). Ebben a szövegben vétették el Jézus nevének kezdőbetűjét.
A hátoldal szélén körben a kiadás helyének megjelöléséül a Vatikánváros felirat, valamint az érme sorszáma található.

Minden példány a vatikáni államtitkárság (kormány) és az olasz állami pénzverde pecsétjével ellátott hitelesítő tanúsítvánnyal kerül forgalomba. A három változatot tartalmazó teljes szettből 400 darabot bocsátanak ki, míg az aranyból további 200, az ezüstből és a bronzból 3-3 ezer számozott példány áll az érdeklődők rendelkezésére.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu