Már több mint 600 ezren menekültek Törökországba

Meghaladta a hatszázezret a szíriai polgárháború elől a szomszédos Törökországba menekült emberek száma - közölte hétfőn a török katasztrófa-elhárítási hivatal (AFAD).
A hivatal tájékoztatása szerint 200 ezren a határ közelében felállított 21 menekülttáborban leltek menedéket, míg a Szíriából érkezők kétharmada a táborokon kívül, például bérelt lakásokban él.

A menekültek rohamosan növekvő száma ellenére a Bassár el-Aszad szíriai elnök legfőbb bírálójának, és az ő hatalmának megdöntéséért harcoló felkelők legjelentősebb támogatójának számító Törökország közölte, hogy továbbra is nyitva tartja határát a szomszédos országban két és fél éve tartó polgárháború miatt földönfutóvá váltak előtt.

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő szerint országa eddig mintegy kétmilliárd dollárnak megfelelő összeget költött a szíriai menekültekre. Törökország eddig kisebb, határ menti fegyveres összecsapások miatt elrendelt lezárásoktól eltekintve nyitva tartotta kapuit a szíriai menekültek előtt.

Az ENSZ adatai szerint jelenleg naponta mintegy négyezer ember hagyja el a polgárháború sújtotta közel-keleti országot, a világszervezet Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) eddig több mint 2,3 millió szíriai menekültet regisztrált. A menekültek nagy része a térség országaiban - Törökország mellett elsősorban Libanonban, Irakban és Egyiptomban - kapott menedéket, de egyre többen jutnak el Európába is.

Az ENSZ előrejelzései szerint a háború folytatódása esetén jövőre további 2 millió ember menekülhet el Szíriából, amelynek lakossága a konfliktus előtt még 23 millió főre rúgott.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu