Kifosztottak egy üzletet a kenyai katonák

Kenyai katonák kifosztottak egy üzletet a nairobi Westgate bevásárlóközpontban a múlt hónapban történt négynapos túszdráma idején - jelentette hétfőn az AP amerikai hírügynökség a biztonsági kamera felvételeire hivatkozva.
Az AP birtokába került videó tanúsága szerint az al-Shabaab iszlamista szervezet fegyveresei által szeptember 21-én indított támadás helyszínére vezényelt biztonsági erők néhány tagja jól megrakott nejlonzsákokkal távozik az egyik üzletből.

Az amerikai hírügynökség helyszínen járt tudósítói szerint a támadás után több kasszából is hiányzott a pénz, és megcsappantak az alkoholkészletek. A túszdráma kezdete után nem sokkal a kenyai hatóságok körülzárták a bevásárlóközpontot, és csak a biztonsági erőknek és a kormány néhány tagjának engedélyezték a bejutást a területre.

A szeptember 21-én kezdődött túszejtési akcióban a spanyol hírügynökség jelentése szerint legalább 72-en haltak meg (61 civil, hat kenyai katona és öt terrorista), a helyi vöröskereszt pedig a támadás nyomán még legalább 23 embert eltűntként tart számon. Az al-Shabaab közlése szerint a vérengzéssel azt bosszulta meg, hogy Kenya katonákat küldött Szomáliába.

A kenyai közalkalmazottak, köztük a rendőrök, tűzoltók és katonák is alulfizetettek, és gyakran vádolják őket korrupcióval. A nairobi repülőtéren augusztusban kitört hatalmas tűzvész ügyében indult vizsgálat felfedte, hogy a katasztrófa elhárításában részt vevők kiraboltak egy bankot és egy bankautomatát.

A Westgate bevásárlóközpont elleni támadásban vizsgálódó tisztségviselők korábban már tisztázták a katonákat a fosztogatás vádja alól, akik előzőleg visszautasították, hogy bármilyen bűncselekményt elkövettek volna a túszdráma idején. Az ügyben továbbra is sok a kérdőjel, egyebek mellett még mindig nincs válasz arra, mi okozta az üzletközpont egy részének összeomlását. A helyi napilapok hétfőn ismertették a belügyminisztérium előző nap kiadott közleményét, amely szerint a múlt héten a romok között rábukkantak négy feltételezett terrorista holttestére.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu