Megérkezett Angliába az óriásvihar

Halálos áldozatokkal járt és súlyos fennakadásokat okozott Nagy-Britannia déli harmadában az utóbbi évek legnagyobb vihara, amely hétfőn végigsöpört Londonon is.
Több mint 260 ezer angliai háztartásban megszűnt az áramellátás, és a brit főváros tömegközlekedése gyakorlatilag összeomlott.

A brit meteorológia beszámolója szerint a legerősebb, 159 kilométer/órás széllökést a dél-angliai partok előtt fekvő Wight-szigeten mérték, de a többi országrészben, köztük Londonban is 90-110 kilométeres sebességű szélvihar volt.

A vihar a délkeleti Sussex megye partjairól a tengerbe sodort egy 14 éves fiút, akinek keresése az ítéletidőben lehetetlenné vált. A mentőszolgálatok hétfő délelőtti közlése szerint reménytelennek tűnik, hogy a fiút élve megtalálják.

A délkelet-angliai Kentben egy 17 éves lány halt meg, amikor a család házára rádöntött egy fát az orkán.

A világ legnagyobb forgalmú nemzetközi kompkikötőjében, a délkelet-angliai Doverben is komoly fennakadásokat okozott a vihar. A kikötőt ugyan nem zárták le, de több komptársaság felfüggesztette vagy alaposan leszűkítette menetrendjét a vihar miatt. Több kompot a kikötő nyílt vízterületein horgonyoztak le, attól tartva, hogy a hajókat az orkán nekicsapja a mólóknak.

A Londont Brüsszellel és Párizzsal, illetve több köztes célállomással összekötő, óránként 300 kilométeres sebességgel közlekedő Eurostar szuperexpresszek nem indultak el hétfő reggel 7 óra előtt. A forgalom kora délelőtt megindult, de a cég azt közölte, hogy továbbra is késések várhatók a pálya brit szakaszán elrendelt sebességkorlátozás miatt.

London 400 kilométeres, 12 fővonalból álló metróhálózatán - amely jelentős részben felszíni gyorsvasútként közlekedik - hat vonalon állt le, illetve akadozott a közlekedés a hétfő reggeli csúcsforgalomban a sínekre dőlt fák, a szélvihar által a pályára hordott törmelék miatt.

Anglia déli felében gyakorlatilag leállt a vasútközlekedés is, így több százezren nem tudtak eljutni munkahelyükre hétfőn. Egyes vonalakon a pályák állapotának felmérésére kiküldött üres szerelvények is kidőlt fáknak ütköztek.

Londonban és a déli országrész kiterjedt térségeiben a közúti közlekedést is számtalan kidőlt fa akadályozta. A fővárosban több helyen épületállványok dőltek össze, gépkocsikat megrongálva.

Az energiaszolgáltatókat képviselő szervezet, a UK Energy Networks hétfő délelőtti közlése szerint a vihar által leszaggatott vezetékek miatt több mint 260 ezer háztartás maradt áram nélkül a déli országrészben.

A legnagyobb brit repülőtéren, a London nyugati határában fekvő Heathrow-n 130 járatot töröltek - ez a teljes napi járatszám 10 százaléka -, és reggel egy ideig szüneteltek a leszállások.

Videó a viharról
 

Alig voltak fennakadások a Budapest-London légiközlekedésben

A hétfő reggeli járatok elindultak Budapestről Londonba, csak az egyik gép szállt fel egyórás késéssel - közölte Kurucz László, a Budapest Airport (BA) szóvivőhelyettese annak kapcsán, hogy Nagy-Britannia déli harmadában súlyos fennakadásokat okozott az utóbbi évek legnagyobb vihara.

A két kora reggeli gép menetrend szerint elindult Budapestről Londonba. A British Airways 8 óra 15 perces járata egy órával később szállt fel a Liszt Ferenc-repülőtérről, a gép a London nyugati határában fekvő Heathrow-ra megy.

A jelenlegi információk szerint a légitársaság délutáni gépe várhatóan egyórás késéssel érkezik majd Budapestre, de a járat pontos menetrendjét még nem tette közzé a British Airways - mondta el a szóvivőhelyettes.

Budapestről négy légitársaság közlekedik London négy repülőterére, hétfőn a menetrend szerint összesen tíz járat indul a Liszt Ferenc-reptérről.

Nem a brit időjárással, hanem egyéb forgalmi okokkal van összefüggésben, hogy a WizzAir 2205-ös járata várhatóan három és fél órás késéssel, délután indul majd Budapestről, illetve este is ugyanennyi késéssel érkezik vissza Londonból - közölte a szóvivőhelyettes.

Kurucz László felhívta a figyelmet: további késésekről, illetve járattörlésekről egyelőre nincsenek információk, de elképzelhető, hogy lesznek változások. Ezért kérik az utasokat, hogy tájékozódjanak a menetrendről a www.bud.hu honlapon, illetve a légitársaságoknál.

London öt nagy nemzetközi repülőtere közül négyet - Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton - hétfőn nem lehetett vonattal megközelíteni, mert a vasúttársaságok nem indították el a szerelvényeket a pályára hordott törmelék és a kidőlt fák miatt. A londoni városhatáron belül fekvő ötödik repülőtér, a City busszal elérhető volt, de ennek a légikikötőnek a forgalmában is fennakadások voltak.

Wales és Dél-Anglia között több órára megszűnt a közvetlen közúti összeköttetés, mivel a Severn határfolyón átívelő mindkét autópályahidat lezárták a vihar átvonulásának idejére. Hétfő délelőtt az egyik átkelőt megnyitották, a másik azonban változatlanul zárva volt.

A hétfőihez hasonló erejű vihar legalább öt éve nem sújtotta Nagy-Britanniát. Az ítéletidő azonban valószínűleg nem okozott olyan mértékű pusztítást, amilyet az utóbbi három évszázad legnagyobb nagy-britanniai szélvihara hagyott maga után. Az azóta is csak Nagy Viharnak nevezett természeti csapás 1987. október 16-ának hajnalán tört rá Nagy-Britanniára az Atlanti-óceánról, 180-200 kilométeres széllökésekkel. Abban a viharban 18-an meghaltak, 15 millió fa kidőlt, és több százezer ház tetejét szakította le az orkán. A 26 évvel ezelőtti időjárási katasztrófa - amelyhez mérhetőt 1703 óta nem élt át az ország - egymilliárd font (mai árfolyamon több mint 340 milliárd forint) kárt okozott, és egyes térségekben, amelyeket azelőtt sűrű erdőségek borítottak, azóta is széles tisztások jelzik maradandó nyomait.

Franciaországban hetvenötezer háztartás maradt áram nélkül

Franciaország északnyugati részén 75 ezer háztartás maradt villanyáram nélkül a tomboló vihar következtében, és szünetel a kompközlekedés a La Manche csatornán a franciaországi Calais és a nagy-britanniai Dover között - közölték hétfőn a helyi hatóságok.

Eddigi jelentések szerint a Nagy-Britanniában súlyos fennakadásokat okozó szélsőséges időjárás Franciaországban nem követelt halálos áldozatokat. A vihar a kontinens belseje felé halad.

Az ERDF francia áramszolgáltató szakembereket irányított a térségbe, hogy segítsenek a károk elhárításában a természeti csapástól fenyegetett övezetekben, Normandiában, Bretagne-ban és az ország legészakibb részén fekvő Nord-Pas-de-Calais-ban.

A széllökések ereje Bretagne-ban volt a legnagyobb, elérte az óránkénti 139 kilométeres sebességet.

Calais és Dover között nem közlekednek a kompok, de a kikötőket nem zárták be. Akadálytalan a forgalom viszont a La Manche csatorna alatt húzódó Csatorna-alagútban.

A Heathrow-n mérték a legerősebb vihart

A meteorológiai szolgálat kimutatása szerint London környékén éppen Heathrow-n mérték a legerősebb vihart; itt az orkán tetőpontján 112 kilométer/órás széllökések voltak.

A viharban megrongálódott a dél-angliai Bournemouth repülőterének felújítás alatt álló hangárépülete. A BBC által közölt felvételen a sérült épület előtt éppen a Sólyom légitársaság egyik repülőgépe parkolt.

A repülőtér szóvivője az MTI hétfő délutáni érdeklődésére elmondta, hogy a viharban sem a Sólyom, sem más cég repülőgépei nem károsodtak, az orkán csak a hangárépület homlokzatát takaró műanyag lemezeket bontotta meg.

A hétfőihez hasonló erejű vihar legalább öt éve nem sújtotta Nagy-Britanniát. Az ítéletidő azonban valószínűleg nem okozott olyan mértékű pusztítást, amilyet az utóbbi három évszázad legnagyobb nagy-britanniai szélvihara hagyott maga után. Az azóta is csak Nagy Viharként emlegetett természeti csapás 1987. október 16-ának hajnalán tört rá Nagy-Britanniára az Atlanti-óceánról, 180-200 kilométeres széllökésekkel. Abban a viharban 18-an meghaltak, 15 millió fa kidőlt, és több százezer ház tetejét szakította le az orkán.

A 26 évvel ezelőtti időjárási katasztrófa - amelyhez mérhetőt 1703 óta nem élt át az ország - egymilliárd font (mai árfolyamon több mint 340 milliárd forint) kárt okozott, és egyes térségekben, amelyeket azelőtt sűrű erdőségek borítottak, azóta is széles tisztások jelzik maradandó nyomait.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu