Kémkedési botrány Finnországban is

Kémkedési botrány robbant ki Finnországban is csütörtökön, de a titkos amerikai adatgyűjtéstől függetlenül: a külügyminiszter megerősítette, hogy külföldi hackerek betörtek a kormányzati kommunikációs rendszerbe.
Erkki Tuomioja nem mondta meg a sajtónak, hogy ki kémkedett, de a hírt elsőként publikáló finn MTV3 magántelevízió szerint Oroszországot és Kínát gyanúsítják.

"Megerősíthetem, hogy komoly, hosszú ideig tartó kémkedés történt a minisztérium adathálózatában" - jelentette ki Tuomioja, de hozzátette, hogy a legfontosabb információkhoz nem fértek hozzá az adatkalózok, mert azokat máshol tárolták.

A televízió - a forrásai megjelölése nélkül - arról számolt be, hogy a külföldi kémek valószínűleg a Finnország és az Európai Unió közötti adatforgalmat "csapolták meg" éveken át. Finnország az év elején figyelt fel a behatolásra, és értesítette az unió kormányait.

A gyanúsított országokat akkor nevezik meg, amikor a rendőrség nemzetbiztonsági szolgálata a végére jár az ügynek - közölte Tuomioja.

Egy finn informatikus tudomása szerint külföldről küldtek jelzést Helsinkinek, és ez segített leleplezni a kémkedést. "Nagyon kínos a tény, hogy nem maga Finnország fedezte fel a kémtevékenységet hosszú évek alatt" - mondta.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu