Koszovóban 45,79 százalékos volt a részvétel

A szavazásra jogosultak 45,79 százaléka jelent meg vasárnap az urnáknál a koszovói helyhatósági választásokon - jelentette be Pristinában a választási bizottság.
Az ANSA olasz hírügynökség pristinai keltezésű jelentésében ismertette a választási bizottság bejelentését, amely szerint az 1.779.357 szavazásra jogosult 45,79 százaléka, azaz 814 780 ember adta le voksát, körülbelül százezerrel több, mint a 2009-ben rendezett legutóbbi helyhatósági választásokon.

Mint várható volt, a többségében szerbek lakta Észak-Koszovóban rendkívül alacsony - 15 százalék körüli - volt a részvételi arány. Ennek főleg az volt az oka, hogy szélsőséges szerb szervezetek aktivistái megfenyegették azokat a szerbeket, akik részt akartak venni a választásokon, "árulónak" bélyegezték őket, és megpróbáltak minél több szerbet a választás bojkottjára rábírni. Az urnák este 19 órakor történt zárásakor Kosovska Mitrovicában mindössze 7,09, Zvecanban 7,39 százalékos volt a részvétel.

A 103 választási lista közül 38-on albán, 33-on szerb, a többin pedig független vagy bosnyák, török, roma, montenegrói, horvát, goráni és askáli jelöltek szerepelnek. A 7932 jelölt közül kerül ki 39 koszovói település polgármestere és képviselői. Előzetes felmérések szerint az esetek többségében második fordulót is tartanak majd december 1-jén.

A KFOR akadályozta meg a feszültség további éleződését

Többször is riasztották a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó erőt (KFOR) vasárnap a koszovói helyhatósági választásokon, hogy egységeinek felvonultatásával akadályozza meg a feszültség további éleződését Kosovska Mitrovicában és Zvecanban - jelentették be hétfőn a KFOR illetékesei.

Kosovska Mitrovicában főleg a szerbek lakta északi részen léptek közbe, ahol szerb szélsőségesek szavazóhelyiségeket támadtak meg. Szintén a KFOR biztosította azt az útvonalat, amelyen a lezárt szavazóurnákat szállították a szavazatszámlálási központba.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) bejelentette, hogy a támadások ellenére nem kérte a szavazás érvénytelenítését.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu