Elnapolták Mursziék meghallgatását

Január nyolcadikáig elnapolta a meghallgatást a bíró Mohamed Murszi megbuktatott egyiptomi elnök és 14 másik vádlott perében hétfőn, mert a vádlottak énekkel zavarták meg a bírósági eljárást.
Mindannyiukat felelősnek tartják azért, hogy tavaly decemberben heten meghaltak a Murszi által kiadott alkotmányos rendelet elleni kairói tüntetésen.

A per kétórás késéssel indult. Bírósági biztonsági tisztviselők elmondták: a késést a hétfői meghallgatáson az okozta, hogy Murszi nem akarta felvenni azt a börtönruházatot, amelyben a vádlottnak szokás szerint meg kell jelennie a bíróság előtt. A megbuktatott elnök ezzel azt akarta jelezni, hogy nem ismeri el a bíróság törvényességét.

Ugyanezen források beszámolója szerint a meghallgatáson Murszi azt mondta bírónak, hogy ő továbbra is Egyiptom legitim elnöke. Megjegyzése azt követően hangzott el, hogy a bíró Murszi nevének felolvasása után vádlottnak nevezte. Murszi úgy vágott vissza, hogy ő Dr. Mohamed Murszi, a köztársaság elnöke, Egyiptom törvényes elnöke, és nem ismeri el a bíróság illetékességét. Szavait a következőképpen zárta: „Le a katonai kormányzással!” Murszi halálbüntetést is kaphat, ha elítélik.

Az egyiptomi hadsereg támogatta kormány ellenéki bírálói azt állítják, hogy a per része annak a kampánynak, amellyel a Muzulmán Testvériség elnevezésű iszlamista mozgalmat akarják megtörni, és újjáéleszteni a korábbi rendőrállamot Egyiptomban.

Két éven belül Murszi a második megbuktatott egyiptomi elnök, aki bíróság elé áll az arab országban.

Az állami tévé nem közvetítette a pert, az újságíróknak is megtiltották, hogy mobiltelefonjaikat bevigyék a tárgyalóterembe.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu